Uit het rapport blijkt dat twee derde van de onderzochte landen als corrupt kan worden als gecatalogeerd. Elk jaar gaat Transparency International na hoe het met de corruptie in de openbare sector is gesteld. De index wordt samengesteld op basis van de analyse van deskundigen. deze experts kijken of regeringsleiders gestraft worden voor corruptie of juist niet, of omkoping wordt voorkomen en of overheidsinstellingen inspelen op de behoefte van burgers. Een land kan maximaal 100 punten verdienen. Dit schrijven meerdere media woensdag.
Noord-Korea en Somalië laatste
Geen enkel land is corruptievrij. Denemarken staat bovenaan met een score van 91 van de 100 punten en is het minst corrupte land. Daarna volgen Finland (90 punten), Zweden (89), Nieuw-Zeeland (88), Nederland en Noorwegen (allebei 87). België staat met 77 punten op de vijftiende plaats. De laatste plaats wordt gedeeld door Noord-Korea en Somalië, die nauwelijks 8 op 100 halen.
In de top tien staan naast Nieuw-Zeeland, Canada en Singapore. vooral Noord- en West-Europese landen. Maar ook in Europa kan nog wel wat verbeterd worden. Transperency International: n landen als Hongarije, Polen en Turkije nemen politici en hun vriendjes steeds meer overheidsinstellingen over om hun macht te vergroten.'