Volgens het KNMI lost de bewolking morgenochtend op, maar dat zal niet overal het geval zijn. Tijdens de eclips hangt er hier en daar bewolking. Waar de bewolking is, bestaat er de kans de verduistering toch te kunnen aanschouwen omdat het wolkendek dun van structuur is.
De zon zal tijdens het maximum voor het grootste deel achter de nieuwe maan schuilgaan. De zonsverduistering begint om 9.30 uur, het maximum wordt om 10.37 uur bereikt waarna de eclips 11.48 uur eindigt. Deze tijdstippen gelden voor Utrecht, voor plaatsen elders in Nederland en België gelden andere getallen, maar de verschillen zijn gering. Tijdens het maximum rond half elf is de zon voor ongeveer 80 procent bedekt door de maan. De eclips heeft waarschijnlijk een merkbare invloed op het weer. De straling neemt sterk af waardoor de temperatuur tijdelijk iets kan dalen.
Uniek voor Nederland
De zonsverduistering van 20 maart is zeker voor Nederland een unieke gebeurtenis. De volgende gedeeltelijke zonsverduistering is hier pas weer in 2021 te zien in ons land, maar die is veel kleiner. Voor een vergelijkbare grote eclips moeten we hier tot 2026 wachten. De volgende totale zonsverduistering laat in Nederland nog veel langer op zich wachten en vindt pas in 2135 plaats.
De Eclipsbrilletjes, die o.a verkrijgbaar zijn bij sterrenwachten zijn niet aan te slepen.