Oudste zoetstof
Dijksma: “Honing is onze oudste natuurlijke zoetstof en straks ook biologisch van eigen bodem. Nederlandse imkers zien er gelukkig brood in, want consumenten vragen steeds meer om biologische producten. Daarmee ontstaat ook een gelijk speelveld met ons omringende landen, waar biologische honingproductie al is toegestaan.”
Nederlandse imkers hebben bij Skal, de certificeringsorganisatie voor de hele biologische sector, een verzoek ingediend om biologische bijenhouderij in Nederland mogelijk te maken. De Europese verordening voor productie van bio-honing stelt strenge eisen aan biologische imkers.
Spontane vegetatie
Dit betekent onder meer dat bijenkasten zo moeten worden geplaatst dat bronnen van stuifmeel en nectar binnen een straal van 3 kilometer voor het grootste deel bestaan uit biologische gewassen of ‘spontane vegetatie’ waarop geen gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast. Die gebieden moeten door de imkers in kaart worden gebracht, zodat zij kunnen aantonen dat aan de eisen wordt voldaan.
Kasten van hout en stro
Daarnaast moeten de bijenkasten zijn gemaakt van natuurlijke materialen als hout en stro. Ook geldt biologische bijvoeding voor bijen als voorwaarde en dient de was om de raatbouw te structureren zuiver te zijn. De honing mag biologisch worden genoemd nadat de voorschriften minstens een jaar zijn nageleefd.