Dat staat in een recent, nog niet gepubliceerd advies van de advocaat-generaal van de Hoge Raad, waarover de Telegraaf beschikt, zo meldt de krant. Zo'n advies wordt vrijwel altijd opgevolgd.
Aan de hand van de lijst konden naheffingen worden opgesteld van zo'n 300 zwartspaarders die gezamenlijk 100 miljoen euro in Luxemburg hadden staan. De advocaat van de zwartspaarders vecht de naheffingen aan en wil de naam van de tipgever.
In de onderhandelingen werd de tipgever anonimiteit beloofd. De tipgever zou enkele tonnen aan tipgeld hebben gekregen. Staatssecretaris van Financiën Wiebes had de Hoge Raad gevraagd zich in een spoedprocedure uit te laten of de ambtenaren mogen blijven zwijgen, waarop de advocaat-generaal met dit advies kwam.
Al eerder verloor de Belastingdienst een rechtszaak tegen de zwartspaarders. Ook toen was het bekendmaken van de tipgever het punt van discussie.
De Belastingdienst reageerde destijds teleurgesteld op het besluit. Volgens de Belastingdienst wordt nu ten onrechte de focus gelegd op de identiteit van een tipgever in plaats van op de strijd tegen zwartgeld en belastingontduiking.