Maar het bezoek krijgt de nodige kritiek, zo melden verschillende media zaterdag. Zo twitterde D66-leider Alexander Pechtold het jammer te vinden 'dat de koning geen sneeuwvrij had genomen'. Maar, zo lichtte hij aan het ANP toe 'dat was met een knipoog'. Volgens Pechtold wordt er nog wel eens een 'goed excuus verzonnen' als je niet direct de relatie met een ander land op scherp wilt zetten, maar de goede verstaander in het andere land toch wel iets duidelijk wilt maken. Pechtold wijst in dit verband op de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië.
Maar er zijn er meer die niet begrijpen waarom de koning en minister Koenders naar Saudi-Arabië gaan. Zo zegt GroenLinks-leider Bram Odijk tegen het AD: 'Saudi-Arabië is een dictatuur die bekend staat om zijn systematische en ernstige mensenrechtenschendingen. We zijn allemaal Charlie, behalve als het om onze oliebelangen gaat, zo lijkt het.' Hij wil premier Rutte dinsdag in de Tweede Kamer aan de tand voelen.
Ook Geert Wilders (PVV) is woedend over het vertrek. Hij twittert: 'Waanzin. Eer aan een overleden dictator van een barbaars land?' Tegenover het ANP verklaart hij: 'Waanzin dat de koning en Koenders vandaag naar Saoedi-Arabië gaan om eer te betuigen aan een overleden dictator van een dictatuur die bijna net zo erg is als ISIS.' Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma begrijpt ook niets van het bezoek. Op Twitter: 'Kan iemand me uitleggen waarom de koning de overleden Saoedische leider Abdullah eer gaat bewijzen?'
Veel hoogwaardigheidsbekleders reizen naar Saudi-Arabië af om de plechtigheden bij te wonen, onder wie veel leden van Europese vorstenhuizen. Abdullah overleed donderdag aan een longontsteking. Hij voerde moderniseringen door in Saudi-Arabië, maar het bleef een aartsconservatief regime, met stokslagen en onthoofdingen. Recentelijk was er nog woede toen een vrouw publiekelijk onthoofd werd.
'