'Patiënten die de geneesmiddelen voorgeschreven krijgen, moeten deze sinds 1 maart zelf betalen. Het gaat veelal om middelen voor kwetsbare patiënten, zoals kinderen, terminale patiënten, psoriasis- en eczeempatiënten', aldus de KNMP.
De KNMP vindt het opmerkelijk dat er geen afstemming is geweest vanuit zorgverzekeraars over de vergoedingswijziging. Apothekers zijn hierover laat geïnformeerd. Dat geeft verwarring en onrust bij patiënten aan de balie.
Speciale bereiding nodig voor kinderen
Het stopzetten van de vergoeding betreft 105 afzonderlijke preparaten. Dit zijn speciaal bereide geneesmiddelen die niet standaard in de handel zijn. Die worden nu niet meer vergoed. Zo leiden recepten voor kinderen nogal eens tot een bereiding 'op maat' in de apotheek.
De standaardmiddelen zijn namelijk vaak enkel geregistreerd voor volwassenen. De vorm of sterkte is dan niet geschikt voor kinderen. Dat maakt een speciale bereiding nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor de pijnstiller diclofenac als drank, die nu niet langer wordt vergoed. Jonge kinderen kunnen een tablet vaak niet innemen.