De oud-chirurg liet bij de operatie van een vrouw in 2009 een wondgaasje achter in de buik van deze patiënte. De vrouw heeft maandenlang pijn geleden door deze fout en ze moest diverse onderzoeken en behandelingen ondergaan.
In april 2009 werd bekend dat bij een aantal maagverkleiningsoperaties in het Scheper Ziekenhuis in Emmen mogelijk sprake was van onzorgvuldig medisch handelen. Een speciaal ingestelde commissie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg kwamen tot de conclusie dat de kwaliteit van de bariatrische chirurgie (ernstig) te wensen overliet. In 2010 leidden de bevindingen tot een opsporingsonderzoek. Ook deed een aantal mensen aangifte tegen de man. Uiteindelijk bleek in zestien zaken niet van schuld en ging het OM alleen in deze zaak van het achtergebleven wondgaasje over tot strafvervolging. In deze zaak concludeerde de inspectie dat de chirurg ontoelaatbaar onzorgvuldig had gehandeld.
De advocaat-generaal is van mening dat verdachte ook in strafrechtelijke zin blaam treft. “Gelet op de impact die het handelen heeft gehad op de vrouw en gelet op het feit dat zij als gevolg van het letsel langere tijd uit de roulatie is geweest en gelet op de aard en de noodzaak van de medische ingrepen, maakt dat sprake is van zwaar lichamelijk letsel. Er is hier dan ook sprake van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.”
De advocaat-generaal vindt dat de geëiste straf recht doet aan de ernst van het feit en ook rekening houdt met de persoonlijke omstandigheden. “De operatie die verdachte verrichtte bij de vrouw was een noodzakelijke want op dat moment was er bij de vrouw sprake van een levensbedreigende situatie. Dit heeft verdachte dus in beginsel prima aangepakt. Echter zijn handelen ten tijde en na de operatie waren zodanig dat er opnieuw een zware situatie voor de vrouw ontstond als gevolg van het achterlaten van het gaasje. Voor dit handelen is verdachte strafbaar en is een strafrechtelijke reactie op zijn plaats." Van belang bij de strafmaat is ook een eerdere zaak tegen verdachte in Duitsland waarbij verdachte veroordeeld is voor ook het achterlaten van een gaasje bij een patiënt. Verdachte was dus een gewaarschuwd man. Het in de aanvang grote opsporingsonderzoek heeft, ook gelet op de publiciteit, grote gevolgen gehad voor het privé- en professionele leven van verdachte. Ook dit heeft het OM meegewogen in de strafeis.
De rechtbank sprak de voormalig chirurg vrij omdat de oud-chirurg niet opzettelijk een gaasje zou hebben achtergelaten en naar het oordeel van de rechtbank geen sprake was van zwaar lichamelijk letsel. Het OM tekende daartegen hoger beroep aan.