Het doel is om schade aan de nieren beter te voorkomen en, als die toch optreedt, beter te behandelen.
[zout] 9 gram
Nederlanders eten meer zout (natriumchloride) dan aanbevolen. Gemiddeld krijgen we 9 gram per dag binnen, terwijl 5 tot 6 gram hetmaximum zou moeten zijn.
Brood en soep
Zo bevatten brood, sauzen en soepen veel zout. Ook bijvoorbeeld alle tien door de Consumentenbond onderzochteconservengroenten bleken zouter dan het Voedingscentrum voorschrijft.
Hart- en vaatziekten
Zoutreductie is nodig om hart- en vaatziekten en nierschade te voorkomen, stellen de Hartstichting en Nierstichting. Maar fabrikanten van levensmiddelen willen er niet aan. Sterker nog: kaas en sommige andere producten zijn juist zouter geworden.
Toegevoegd
Zouttoename in kant-en-klare voeding is een probleem, want 80% van het zout dat we binnenkrijgen, zit verstopt in zulke levensmiddelen. Slechts 20% voegen we zelf toe. 'Pas op voor verborgen zout!',waarschuwt de Nierstichting.
Doden
De Hartstichting en Nierstichting schrijven: “Zoutreductie is een zeer effectieve maatregel om een enorme gezondheidswinst te behalen: van 9 naar 6 gram per dag kan jaarlijks 2.200 doden schelen.”
Nierschade
Internist-nefroloog dr. Ewout Hoorn van het Erasmus MC bevestigt: “Het wordt steeds duidelijker dat de hoeveelheid zout in de voeding een belangrijke bijdrage levert aan nierschade.” Hij ontvangt van de Nierstichting een Kolff Senior Postdoc-subsidie van € 400.000 voor zijn onderzoek, dat zich richt op mensen die al nierschade hebben.
Bloeddruk
Hoorn: “Patiënten met nierschade zijn gevoeliger voor de hoeveelheid zout in voeding. Bij hen verhoogt zout rechtstreeks de bloeddruk, wat vervolgens weer meer nierschade veroorzaakt. Deze patiënten kunnen bovendien zout minder goed proeven. Dat maakt het voor hen extra moeilijk om zich aan een zoutbeperking te houden.”
Kanaaltjes
“Wij denken dat beschadigde nieren de neiging hebben om meer zout vast te houden. Dat proces verloopt via gespecialiseerde zoutkanaaltjes. We veronderstellen dat door de nierschade deze kanaaltjes te actief zijn.”
Begrijpen
Over zijn nieronderzoek zegt Hoorn: “Welke zoutkanaaltjes zijn actiever? En waarom is dat zo? Als we dit beter begrijpen, kunnen we nagaan of dit proces ook een rol speelt bij patiënten met nierschade. We willen verder achterhalen hoe we dit het beste kunnen behandelen. Is het beter om zout in de voeding te beperken? Of heeft het meer effect om met medicijnen de te actieve zoutkanaaltjes te remmen? Dat gaan we uitzoeken.”