Nu zijn mensen voor de wet levend of dood. Maar een status voor vermisten bestaat nog niet en dat veroorzaakt grote juridische en financiële problemen bij achterblijvende familieleden. Zij kunnen namelijk niet uit naam van het vermiste familielid handelen.
Als bijvoorbeeld de kostwinner van een gezin verdwijnt, zitten de achterblijvers klem. Er komt geen geld meer binnen in het gezin (werkgever mag iemand die niet komt opdagen op staande voet ontslaan). Maar de maandelijkse lasten zoals de hypotheek gaan gewoon door. Zaken als zorgverzekeringen kunnen alleen worden opgezegd met een handtekening van de betreffende persoon. En als het huis op naam van de vermiste staat, kunnen de achterblijvers het huis niet verkopen. Hiervoor is namelijk de handtekening van de vermiste nodig.
Een woordvoerster van Slachtofferhulp in de Volkskrant: 'Een aparte juridische status voor vermisten zou die problemen oplossen.' Slachtofferhulp pleit samen met de Vereniging Achterblijvers na Vermissing voor een snelle aanpak van het probleem. Met de Nederlandse Vereniging van Banken wordt al gesproken over een oplossing.
Jaarlijks komen er bij slachtofferhulp zo'n 150 vermissingszaken binnen. Familieleden van de vermisten raken vaak in ernstige problemen. 'Doordat de achterblijvers tegen zoveel bureaucratische muren aan lopen, komen zij niet toe aan de emotionele verwerking van het verlies.'