‘Met de introductie van deze duurzaamheidseisen wordt een belangrijk onderdeel van het Energieakkoord voor Duurzame Groei uitgevoerd’, aldus de SER. Het Energieakkoord moet ertoe leiden dat het aandeel hernieuwbare energie dat Nederland gebruikt in 2020 op 14 procent uitkomt en in 2023 op 16 procent. De bijstook van biomassa levert hieraan een bijdrage van 1,2 procent.
Met dit akkoord komt een einde aan de impasse over de inzet van biomassa in Nederlandse kolencentrales. Op verzoek van minister Kamp van Economische Zaken heeft Ed Nijpels, voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord voor Duurzame Groei, de partijen weer bij elkaar gebracht om opnieuw met elkaar en met het Rijk in gesprek te gaan. ‘Deze ultieme poging om tot overeenstemming te komen heeft tot een positief resultaat geleid,’ aldus Nijpels.
‘Ik ben verheugd dat de partijen toch samen afspraken hebben gemaakt over de duurzaamheidseisen voor biomassa in kolencentrales. Dit betekent een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de energievoorziening. Het aandeel hernieuwbare energie stijgt door deze afspraken van 4,5 naar 5,7 procent. Het begin is er,’ aldus minister Kamp van EZ.