Dat blijkt uit een opiniepeiling die is uitgevoerd door Ipsos. Vorig jaar stemde een Kamermeerderheid voor een verbod op zogenaamde neonicotinoïde pesticiden, maar staatssecretaris Sharon Dijksma heeft deze motie nog steeds niet uitgevoerd.
De opiniepeiling onder 1018 Nederlanders is uitgevoerd in opdracht van AVAAZ, een wereldwijde burgerbeweging met 40 miljoen leden. Staatssecretaris Dijksma heeft aangekondigd haar standpunt over neonicotinoïden binnenkort naar de Tweede Kamer te sturen, in antwoord op de Partij voor de Dieren.
De steun voor een verbod is groot; slechts 11 procent is tegen, zo blijkt uit de peiling. De wens om tot een verbod te komen op pesticiden die schadelijk zijn voor bijen en vogels is het hoogst onder Nederlanders die van plan zijn om D66 (85 procent) en SP (83 procent) te gaan stemmen bij de komende verkiezingen. Ook PvdA- en CDA-stemmers (beide 78 procent) willen met ruime meerderheid een verbod op schadelijke pesticiden. Onder de VVD-stemmers wil 75 procent zo’n verbod en PVV-stemmers steunen een verbod met een meerderheid van 64 procent.
Jo Dufay, campagnedirecteur van AVAAZ: “Staatssecretaris Dijksma heeft nu een duidelijk mandaat van parlement en burgers. Het zaai- en spuitseizoen staat te beginnen. Het is hoog tijd om deze pesticiden te verbieden en de natuur te vrijwaren van dit landbouwgif.”
Eerder beargumenteerde Dijksma dat de huidige EU-regels onvoldoende ruimte zouden bieden om nu over te gaan tot een verbod. Maar een ruime meerderheid van de ondervraagden (70 procent) wil toch een verbod: 30 procent van hen zonder meer en nog eens 40 procent wil dat de pesticiden tijdelijk worden verboden totdat er een oplossing is voor een eventueel conflict met Europese wetgeving.
Greenpeace liet een onderzoek uitvoeren door advocaat Bondine Kloostra, waaruit blijkt dat Nederland voldoende juridische ruimte heeft voor een verbod op imidacloprid, vanwege het voorzorgsbeginsel, dat verankerd is in Europese regelgeving. “Dijksma staat juridisch sterk als ze een verbod zou invoeren op de neonicotinoïden, want een reeks van studies toont de schade aan die deze pesticiden aanrichten aan bijen, vogels en de biodiversiteit,” aldus Kees Kodde van Greenpeace.
“Een grote meerderheid van de kiezers uit alle hoeken en politieke partijen van Nederland willen dat deze pesticiden verboden worden. We lijden allemaal schade als we de natuur niet beschermen,” voegt Jo Dufay van AVAAZ daaraan toe.