'Vier van hen zijn per direct ontzet uit het lidmaatschap van de KNVB. Dit is de maximale straf in de tuchtrechtspraak van het voetbal. Dit betekent dat zij nooit meer als lid van de KNVB mogen voetballen. De vijfde betrokkene heeft een schorsing van 60 maanden opgelegd gekregen. Allen zijn nu zowel door de rechter als de tuchtcommissie van de KNVB gestraft', aldus de KNVB.
De tuchtcommissie kon pas in juni 2015 starten met de behandeling van de zaak vanwege de strafrechtelijke procedure van het Openbaar Ministerie, die eerst afgerond moest worden. De spelers waren lopende de straf- en tuchtrechtelijke procedure voorlopig geschorst.
Strafverzwaring
De tuchtcommissie stelt dat de excessieve overtredingen en het tragische gevolg daarvan, naast het onvoorstelbare leed dat aan de directe nabestaanden is berokkend, de samenleving ernstig heeft geschokt. Vandaar dat de commissie de juniorregeling, met een maximale straf van 36 maanden, ondanks de minderjarige leeftijd van de voetballers niet op zijn plaats acht. De tuchtcommissie heeft daarom strafverzwaring uitgesproken.
Eén van de voetballers heeft een schorsing van 60 maanden gekregen, ingaande op 3 december 2012. Zijn straf valt lager uit vanwege zijn blijk van verantwoordelijkheid voor zijn daden en het duidelijk betuigen van spijt over het leed dat hij de nabestaanden van Nieuwenhuizen heeft aangedaan. Allen kunnen nog tegen de uitspraak van de tuchtcommissie in beroep.
'Dit tragische incident is voor altijd onderdeel van de geschiedenis van het Nederlandse voetbal', aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. 'We hopen dat de uitspraak van de tuchtcommissie iets kan bijdragen aan het verwerkingsproces van de nabestaanden, de betrokken verenigingen en diens leden. Laten we er allemaal aan blijven werken dat zoiets tragisch nooit meer voorkomt in het voetbal.'