Het Tunesische overlegorgaan krijgt de prijs voor zijn belangrijke bijdrage aan de opbouw van een pluralistische democratie in Tunesië in het kielzog van de Jasmine revolutie van 2011.
Het kwartet werd gevormd in de zomer van 2013 toen het democratiseringsproces op instorten stond als gevolg van de politieke moorden en wijdverspreide sociale onrust. Het opgerichte overlegorgaan bood een alternatief, vreedzaam politiek proces op een moment dat het land op de rand van een burgeroorlog stond.
Het overlegorgaan bood Tunesië de ruimte van een paar jaar, om een constitutioneel systeem te vestigen van de overheid waarbij de fundamentele rechten voor de gehele bevolking, ongeacht geslacht, politieke overtuiging of religieuze overtuiging kon worden gewaarborgd.
De Nationale Dialoog Quartet heeft bestond uit vier belangrijke organisaties in de Tunesische civiele maatschappij: de Tunesische Algemene Vakbond (UGTT, Union Générale du Travail Tunisienne), de Tunesische Federatie van Industrie, Handel en Ambachten (UTICA, Union Tunisienne de l'Industrie, du Commerce et de l'Artisanat), de Tunesische Liga voor de mensenrechten (LTDH, La Ligue Tunesische pour la Défense des Droits de l'Homme) en de Tunesische Orde van Advocaten (Ordre National des Advocaten de Tunisie).
Deze organisaties vertegenwoordigen verschillende sectoren en waarden in de Tunesische samenleving: werk en welzijn, de beginselen van de rechtsstaat en de mensenrechten. Op deze basis, heeft het Kwartet zijn rol als bemiddelaar en drijvende kracht uitgeoefend om de vreedzame democratische ontwikkeling in Tunesië met een groot moreel gezag te bevorderen. De Nobelprijs voor de Vrede voor 2015 is toegekend aan het Kwartet, niet aan de vier individuele organisaties als zodanig.