3D-geprinte hakken
Via computermodellen en 3D-printing ontwierpen zij en maakten zij exclusief voor Prinsjesdag 2015 de outfit van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bovendien een primeur: de minister draagt de eerste draagbare 3D geprinte hakken.
De wetenschappers werkten onder leiding van modeontwerpster en onderzoeker Pauline van Dongen tweeëneenhalve maand in het geheim onder de noemer ‘Project J’ aan de Prinsjesdag-outfit voor minister Bussemaker. Het onderzoeksproject ‘Crafting Wearables’ is onderdeel van het thema ‘Wearable Senses’ van de TU Eindhoven, waar onderzoek wordt gedaan naar het ontwerp en gebruik van nieuwe technologieën in kleding en textiel.
Dit jaar koos Bussemaker er bewust voor om haar Prinsjesdag-outfit wetenschappelijk te laten ontwerpen om daarmee de potentie van de hightech en creatieve industrie in Nederland te laten zien. De outfit bestaat uit een hoed, jurk, schoenen en tas. De minister heeft zelf via de computer meegeholpen aan de outline van haar jurk.
De jurk
Pauline heeft voor de ontwikkeling van de jurk samengewerkt met industrieel ontwerpster Leonie Tenthof van Noorden. Samen hebben zij een 3D body scan gemaakt, om met de scan het ontwerp precies aan de Minister aan te passen. Beide ontwerpers wilden hiermee aantonen dat aan de hand van computer gegenereerde patronen een rechte lap stof zo gemanipuleerd kan worden, dat er een optimaal passende vorm van de jurk voor de drager uit zou komen.
Om het digitale ontwerp te vertalen naar tastbaar ontwerp werd gebuikt gemaakt van een traditionele techniek – het zeefdrukken. Dit vond plaats in de werkplaats van ArtEZ in Arnhem. Bij dit proces werd het digitale karakter van het ontwerp met het handmatige karakter en de vakmanschap van het zeefdrukken samengebracht. De jurk is daarmee een combinatie van traditioneel vakmanschap en nieuwe technologie.
“Ik hoop dat mensen het belang en de noodzaak van technologie voor mode zullen herkennen in het werk, nieuwsgierig zullen zijn naar de materialen en de maakprocessen die erachter schuilgaan en vervolgens ook wat langer stil zullen blijven staan bij wat ze zelf dragen en de waarde die ze aan hun eigen kleding hechten, ” aldus Pauline.