Dit blijkt uit recent onderzoek van het lectoraat Accountancy en Controlling van Windesheim. Het onderzoek volgt op eerder onderzoek waaruit al bleek dat winstcijfers van beursfondsen in tijden van hoogconjunctuur systematisch vertekend zijn.
Bedrijven mogen verliezen verrekenen met winsten in toekomstige jaren. Deze voorwaartse verliescompensatie leidt tot lagere toekomstige winsten en bijgevolg lagere toekomstige belastingafdrachten. Voorwaartse verliescompensatierechten hebben daarmee waarde en dienen in de balans te worden opgenomen.
18 procent afwijking
Uit onderzoek van dr. Peter Epe RA, lector Accountancy en Controlling bij Windesheim, bleek in 2005 al dat gepubliceerde winsten van Nederlandse beursfondsen 18 procent afwijken van de werkelijke winst. “In de jaren die volgen op het verliesjaar blijken bedrijven vrijwel altijd over voldoende fiscale winstruimte te beschikken om het verlies volledig te verrekenen. Dat betekent dat verliescompensatierechten ten onrechte niet of niet volledig zijn gewaardeerd”, aldus Epe.
Winstcijfers ook in tijden van crisis vertekend
Maar hoe zit het dan met de winstcijfers in tijden van recessie, wanneer bedrijven minder perspectief hebben op fiscale winstruimte en verliescompensatie? Is het in crisisjaren wellicht wèl terecht dat beursfondsen de verliescompensatierechten voor een lager bedrag waarderen? Met de verwachting een positief antwoord op deze vraag te vinden, deed accountancystudent Arnold Mark onder begeleiding van drs. Alidus Dannenberg RA onderzoek. Zijn onderzoeksresultaten wezen echter uit dat dat beursfondsen ook in crisisjaren genoeg fiscale winstruimte bleken te hebben voor volledige verliescompensatie. “De niet of niet volledige waardering blijkt ook in jaren van laagconjunctuur onterecht”, concludeert Arnold Mark.
Actueler dan ooit
Omdat in perioden van recessie de bedrijfswinsten achterblijven, heeft het niet of niet volledig waarderen een nog grotere invloed op de winstcijfers. De onterechte voorzichtigheid vertekent de gepubliceerde winstcijfers met ruim 27 procent. “Winstcijfers van beursfondsen worden vooral in jaren van laagconjunctuur systematisch vertekend. Met het thema van ons lectoraat in ons achterhoofd - integriteit in de financiële wereld - is het vraagstuk van de waardering van verliescompensatierechten actueler dan ooit”, stellen Peter Epe, Alidus Dannenberg en Arnold Mark.