De stad vormt in 2016 het decor voor de eigentijdse muzikale vertelling van het paasverhaal. Tijdens de live-uitzending zal de gebruikelijke processie worden gehouden, waarbij ruim duizend deelnemers met het verlichte kruis naar het hoofdpodium lopen. De gemeente Amersfoort vindt het een eer dit bijzondere event te ontvangen.
Burgemeester Bolsius: "Het is voor Amersfoort een enorme uitdaging om dit grote live-event in de stad te ontvangen. Miljoenen mensen bekijken de vertelling thuis, terwijl tienduizenden naar de stad komen om het van dichtbij mee te maken. Ook voor veel Amersfoorters is het een unieke gebeurtenis in hun eigen stad."
Geloofsgemeenschappen
The Passion vertelt over het lijden, sterven én opstaan van Jezus. Arjan Lock, directeur van de EO legt uit waarom de keuze op de Keistad is gevallen: "Amersfoort is een mooie stad en kent een groot aantal geloofsgemeenschappen. Wij vinden het geweldig als al deze verschillende gemeenschappen en kerken aanhaken bij The Passion. Op die manier wordt het paasverhaal breed gedragen en verteld."
Prachtig decor
The Passion is een samenwerking van de omroepen EO en KRO en wordt geproduceerd door Eye2Eye Media. Taco Rijssemus, mediadirecteur van de KRO-NCRV, licht toe: "The Passion maakt het paasverhaal voor elke Nederlander weer toegankelijk. Wij geloven dat dat nog steeds belangrijk is. Ik ben ervan overtuigd dat de stad Amersfoort een prachtig decor vormt voor The Passion."
Vluchtelingen
Voor Amersfoort is 2016 ook het jaar waarin de toestroom en opvang van vele vluchtelingen uit België tijdens de eerste wereldoorlog wordt herdacht. In de uitvoering van The Passion worden verwijzingen naar deze gebeurtenis opgenomen.