woensdag, 12. augustus 2015 - 13:45 Update: 12-08-2015 13:50

Angst voor beslissingen en beslissingsvermoeidheid bestrijden: welk gevecht ga je aan? Neem de juiste beslissingen!

Foto van kledingzaak | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De angst voor beslissingen werkt verlammend en kan alleen worden overwonnen door je beslissingen als natuurlijke stappen in je ontwikkeling te zien. Foute beslissingen bestaan niet. Je keuze is altijd goed, omdat je met de gevolgen ervan waarschijnlijk wel om zult kunnen gaan.

Beslissingsvermoeidheid is juist een bijna tegenovergesteld probleem: door talloze beslissingen te nemen belast je je hersenen en zal je steeds slechter in staat zijn een goede keuze te maken. Denk goed na welke beslissingen je per dag op je af laat komen, zodat je de juiste balans vindt om jezelf te ontwikkelen en productief te zijn.

Angst voor beslissingen

De angst voor beslissingen is voor veel mensen een groot probleem. Zij ervaren heel veel stress bij het nemen van ´kleine´ beslissingen. Het slechtste resultaat is dat er geen keuze wordt gemaakt, omdat de beslissing de persoon als het ware verlamt. Zo gaan kansen in het leven verloren. Natuurlijk zijn er in het leven ook bijzondere momenten waarop je een belangrijke keuze moet maken die (bijna) iedereen nerveus maken. Denk bijvoorbeeld aan een bruiloft, of een sollicitatie en salarisonderhandeling. Toch geldt juist dan ook dat de beslissing uit de weg gaan de slechtst mogelijke handelingswijze is.

Als er veel op het spel staat, komt er adrenaline vrij in het lichaam. De probleemsituatie veroorzaakt angst en in reactie op het angstgevoel gebruikt het lichaam adrenaline om je alerter en sterker te maken. Dit is hoe gezonde angst werkt. Tegelijkertijd bestaat er ook ongezonde angst, die je juist lam maakt en daardoor je vermogen om de situatie het hoofd te bieden aantast.

Beslissingsvermoeidheid

Beslissingsvermoeidheid is een ander probleem dat je tegenwerkt bij het maken van de juiste keuzes. Het gaat hier om het idee dat je vermogen om door logisch denken beslissingen te nemen afneemt naarmate je meer keuzes achter elkaar moet maken. Volgens deze visie is het brein als een spier die herhaaldelijk dezelfde taak moet uitvoeren. Door repetitie raakt de spier vermoeid en is deze minder goed in staat de taak te voltooien.

Zo is ook het brein na een dag lang keuzes maken vermoeid. Als je dus een belangrijke beslissing moet nemen, kun je hem het beste als eerste behandelen. Stel je je beslissing uit (bijvoorbeeld omdat je bang bent voor het nemen ervan) en maak je in de tussentijd heel veel andere keuzes dan ben je uiteindelijk helemaal niet meer in staat om de belangrijke beslissing te nemen.

In de New York Times wordt beslissingsvermoeidheid aan de hand van vele interessante wetenschappelijke experimenten uitgebreid beschreven. Meer lezen over het fenomeen in het Nederlands kun je hier.

Voorbeeld van een simpele beslissing: wat trek ik aan vandaag?

Iedereen kent het dilemma: je staat voor je kledingkast en je denkt: wat trek ik aan vandaag? Minuten vliegen voorbij, terwijl je met je beslissing worstelt en twijfelt over je outfit. "Ik heb niets om aan te trekken", je bent niet de eerste, of de laatste, die zoiets tegen zijn nog slapende partner schreeuwt. Straks kom je nog te laat voor die vergadering, maar ja, je kledingkeuze beïnvloedt hoe mensen je waarnemen, dus het is belangrijk wat je draagt, nietwaar?

Uit onderzoek in de consultancy sector is gebleken dat het uiterlijk voorkomen van de adviseur invloed heeft op de bereidheid het verkregen advies op te volgen. Het is belangrijk een professionele indruk te maken door passende, elegante kleding te dragen, die je een goed gevoel en veel zelfvertrouwen geven. Shop in stijl en kies je outfits zorgvuldig uit om altijd goed voor de dag te komen.

Sommige beroemde, zeer succesvolle mensen hebben een andere strategie gekozen en vermijden de vraag ´wat trek ik aan vandaag?´ compleet. Mark Zuckerberg van Facebook en de Amerikaanse president Barack Obama zijn voorbeelden van mensen die iedere dag hetzelfde aantrekken, evenals Steve Jobs van Apple of Albert Einstein. De keuze voor één vast outfit is onderdeel van hun strategie om beslissingsvermoeidheid te voorkomen. Obama trekt iedere dag een identiek pak aan, met als enige keuzemogelijkheid blauw of grijs. Verder hoeft hij niet na te denken over zijn eten of andere alledaagse vraagstukken. Zo kan hij zich beter concentreren op de belangrijke beslissingen die alleen hij kan nemen, en die hij daarom ook móet nemen.

Obama komt altijd goed voor de dag in zijn blauwe of grijze pak, maar aan vrouwen worden vaak meer eisen gesteld als het op kleding aankomt. Iemand als Hilary Clinton zou een heleboel vragen te verduren krijgen als ze altijd hetzelfde zou dragen. Misschien komt Angela Merkel nog het dichtst in de buurt met haar vaste combinatie van broek en colbert, maar ook zij varieert met de kleuren en het model van haar jasjes. Het moge duidelijk zijn, er lijkt op het gebied van de mode nog een groot verschil tussen mannen en vrouwen te bestaan: Dress the same every day to be succesful, said no woman ever!"

De keuze voor de kleren die je draagt is één van de eersten die je elke dag maakt en kan je helpen bij het trainen van je besluitvaardigheid. Toch is het ook zinvol om in de ochtend regelmaat en routine te koesteren. Je kunt veel keuzes wegnemen door vaste patronen te volgen en je hersens ´fris´ te houden voor de belangrijke opgaves die die dag op je af komen. De belangrijkste beslissing is niet welke optie je kiest, maar welke keuze je gaat maken.

Categorie:
Tag(s):