Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het CBS over het arbeidsethos in Nederland blijkt ook dat ruim 80 procent vindt dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan werken. Werken komt dus niet altijd op de eerste plaats en is lang niet voor iedereen belangrijker dan vrije tijd.
De meeste Nederlanders vinden dat iedereen moet kunnen kiezen of hij wil werken of niet. Als men wil werken, dan moet werk altijd op de eerste plaats komen, ook als het minder vrije tijd betekent. Als iemand van het leven wil genieten, moet hij bereid zijn er hard voor te werken.
Daarnaast vind men dat werken een plicht is die je hebt tegenover de maatschappij. Doen waar je zin in hebt kun je pas als je je plicht hebt gedaan.
Over het algemeen is het arbeidsethos hoger naarmate men ouder is. Daarbij maakt het niet uit of mensen een baan hebben of niet. Wel hebben arbeidsongeschikten en bijstandsontvangers meer arbeidsethos dan mensen met een andere uitkering. Lees meer over verschillen in arbeidsethos tussen bevolkingsgroepen in het artikel Arbeidsethos in Nederland: staat werk centraal in ons leven?