zaterdag, 13. juni 2015 - 21:10 Update: 13-06-2015 22:59

Wachttijden bij instellingen voor jeugdpsychiatrie steeds langer

Wachttijden bij instellingen voor jeugdpsychiatrie steeds langer
Foto: Archief EHF
Hilversum

Uit eigen onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat de wachttijden bij de gespecialiseerde instellingen voor jeugdpsychiatrie steeds verder oplopen. Soms moeten kinderen wel een jaar wachten voor ze geholpen kunnen worden.

Instellingen hebben contracten met de gemeenten en te maken met een budgetplafond en door de bezuinigingen is er minder plek. Zo hebben kinderen met een ernstige eetstoornis moeite met het vinden van een behandelplek. Kinderarts Annemarie van Bellegem van het AMC maakt zich dar zorgen over. Tegen Nieuwsuur zegt ze: 'De wachttijden zijn echt veel te lang. Kinderen hebben weinig reserves en gaan er in die wachttijd soms zo op achteruit, dat ze in het ziekenhuis terechtkomen.'

De zestienjarige Annemarieke wordt nu in de Bascule in Amsterdam behandeld voor een ernstige dwang- en angststoornis. Maar voordat ze daar terecht kon, moest ze vijf maanden wachten en in die periode  ging ze erg achteruit. Haar moeder zocht naar alternatieven, maar liep bij alle zorgaanbieders aan tegen lange wachttijden.

Directeur Muriël Bos van de Bascule laat weten dat er al langer problemen waren met wachttijden, maar dat ze dit jaar nog verder zijn opgelopen.Sinds 1 januari is er minder budget en hebben ze personeel moeten ontslaan, terwijl er nog net zo veel aanmeldingen zijn van kinderen die zorg nodig hebben.

Sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg worden de wachtlijsten nergens meer centraal gemonitord. Ook het ministerie van Volksgezondheid kijkt niet hoe de wachtlijsten zich ontwikkelen.