De ziekenhuizen verloren deze maand een serie rechtszaken tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit hebben betrokken partijen tegenover RTL-Z bevestigd. De ziekenhuizen wilden aanspraak maken op een overgangsregeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarmee zouden zij sommige indirecte bouwkosten uit het verleden versneld kunnen afschrijven - en dus in feite vergoed krijgen. Het gaat onder meer kosten voor planningen, vergunningen en architecten. De overheid had nog wel het budget moeten oprekken van 160 tot ruim 600 miljoen euro toen bleek dat ziekenhuizen meer aanspraak maakten op de regeling dan verwacht.
Maar zeven instellingen konden volgens de beoordeling van de NZa geen aanspraak maken op de regeling, omdat deze ziekenhuizen de kosten in het verleden op een verkeerde manier in de boeken hebben gezet. De ziekenhuizen besloten daarop in beroep te gaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), maar die gaf de zorgautoriteit in zes gevallen toch gelijk.
Tot de verliezers behoren Ziekenhuisgroep Twente in Almelo, het Lucas Andreas in Amsterdam, het Bronovo in Den Haag, Nij Smellinghe in Drachten, het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp en het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. De zaak van Ziekenhuisgroep Twente is nog aangehouden. Hoeveel geld de afgewezen ziekenhuizen mislopen, is per geval verschillend.