donderdag, 17. april 2014 - 17:36 Update: 03-07-2014 0:38

Website voor eerste hulp bij digitaal pesten

Foto van vrouw achter laptop | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Kinderen, ouders en leraren kunnen vanaf vandaag terecht op de website www.digitaalpesten.nl voor eerste hulp bij digitaal pesten. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Kinderombudsman Marc Dullaert lanceren met deze website een platform tegen cyberpesten.

Een op de vijf jongeren in Nederland is het slachtoffer van cyberpesten, bleek onlangs nog uit onderzoek. Het onderzoek geeft ook aan dat digitaal pesten steeds vaker voorkomt en dat de impact op het leven van gepeste scholieren vele malen groter is dan ‘gewoon’ pesten. Door de anonimiteit van het internet worden de grenzen van de pester verlegd. Cyberpesten gaat verder, daar waar gewoon pesten ophoudt.

Online platformOp het platform tegen cyberpesten is er voor leerlingen een forum ingericht om met andere jongeren over hun ervaringen te kunnen praten. Ook is er een functie waarmee je direct hulp kunt krijgen om het online pesten te stoppen. Staatssecretaris Dekker: “Pesten is onacceptabel, in elke situatie. Kinderen die online gepest worden, moeten weten dat ze er niet alleen voor staan. Het platform tegen cyberpesten biedt kinderen een helpende hand.”

Ouders en leraren zijn zich vaak minder bewust van de manier waarop kinderen elkaar via social media pesten. Cyberpesten is niet direct zichtbaar. Ouders en leraren vinden op het platform informatie, goede voorbeelden en tips over het tegengaan van digitaal pesten.

LanceringKinderombudsman Marc Dullaert lanceert vandaag het platform in het bijzijn van 120 brugklassers van het Stanislas College in Pijnacker, die zich de afgelopen week verdiepten in het thema cyberpesten. Dullaert: “Bij het inrichten van de website is ook geluisterd naar de kinderen en de zaken die zij belangrijk vinden. Verder is het ook belangrijk dat het platform kan bijdragen aan bewustwording van ouders en leraren over wat er online gebeurt.”

Experts betrokken bij ontwikkeling siteDe website www.digitaalpesten.nl is in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gemaakt door Stichting School en Veiligheid, de organisatie achter de veel gebruikte website www.pestweb.nl. De Stichting School en Veiligheid kreeg de laatste jaren steeds meer specifieke vragen over cyberpesten. Cyberpestexperts als Niels Baas (Universiteit Twente) en Remco Pijpers (Mijn Kind Online) hebben ook hun expertise ingezet.

Onderdeel plan van aanpak tegen pestenIn maart vorig jaar presenteerden Dullaert en Dekker een gezamenlijk plan van aanpak tegen pesten. Behalve dit platform is een belangrijk onderdeel van het plan dat scholen verplicht worden om pesten aan te pakken en daarbij te kiezen voor een bewezen effectieve methode. Experts onderzoeken de methodes op dit moment, onder begeleiding van het Nederlands Jeugd Instituut. In mei worden de resultaten verwacht.

Categorie:
Tag(s):