Volgens Wientjes zijn ' verstrekkende veranderingen' in het parlementaire stelsen nodig om te voorkomen dat besluitvorming en beleidsontwikkeling vastlopen. Wientjs vertrekt eind deze maand als voorzitter van de werkgeversvereniging VNO-NCW.
In het interview met de krant zegt Wientjes dat er een kiesdrempel van 5 procent moet komen. Wientjes: 'Een partij moet dan minimaal acht zetels halen om in de Tweede Kamer te komen. Het gevolg zal zijn dat de ChristenUnie fuseert met de SGP en GroenLinks gaat op in de PvdA of D66.' Ook vindt Wientjes dat tussentijdse verkiezingen niet meer mogelijk moeten zijn. Wientjes: 'Een parlement wordt dan niet meer ontbonden als het kabinet valt. Als een college van B&W valt, sturen we de gemeenteraad toch ook niet naar huis?'
verder is Wientjes voorstander van het zogenoemde Duitse systeem 'Zweitstimmen'. Dan kunnen burgers bij de landelijke verkiezingen twee stemmen uitbrengen. Een stem op een landelijke kandidaat en een stem op een regionale kandidaat. Volgens Wientjes verstevigt dat de band tussen het volk en de politiek. Wientjes zou ook graag zien dat de Eerste Kamer anders gaat functioneren. In het interview met de Volkskrant zegt hij hierover: 'Als vrijwel enige land ter wereld hebben wij een senaat met een absoluut veto. Daar wil ik van af. Ik ben voor het terugzendrecht. De Eerste Kamer mag dan een besluit van de Tweede Kamer voortaan één keer retour sturen.'
Terugkijkend op zijn carrière noemt Wientjes het Sociaal Akkoord dat hij in 2012 sloot met premier Rutte, vice-premier Asscher en FNV-voorzitter Heerts een van zijn hoogtepunten. 'Dit akkoord is historisch, dat zal over een paar jaar wel blijken. We hebben twee maanden lang elke zondag in beslotenheid onderhandeld en zijn eruit gekomen', aldus Wientjes.
Wientjes vertrekt eind deze maand als voorzitter van VNO-NCW. Hij werd de afgelopen jaren verscheidene keren uitgeroepen tot invloedrijkste Nederlander.