vrijdag, 17. januari 2014 - 10:28 Update: 03-07-2014 0:44

Verdachte na DNA-match vast in onderzoek moord Nicole van den Hurk

Verdachte na DNA-match vast in onderzoek moord Nicole van den Hurk
Foto: Archief FBF.nl
Eindhoven

In het cold case-onderzoek naar de moord op Nicole van den Hurk heeft de politie dinsdagochtend 14 januari een man van 46 jaar uit Helmond in zijn woonplaats aangehouden. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

'Hij wordt verdacht van verkrachting van en moord cq. doodslag op het Eindhovense meisje in 1995', aldus het OM.

Het onderzoek naar de moord op Nicole van den Hurk heeft eind 2012 een doorstart gemaakt. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft in die periode op basis van nieuwe informatie van de politie aanvullend onderzoek verricht. Uit eerder veiliggestelde DNA-sporen zijn met de nieuwste onderzoekstechnieken vervolgens DNA-profielen verkregen. De DNA-overeenkomsten tussen het DNA-profiel van de verdachte en een van de profielen die uit het onderzoek is verkregen, betekenden een doorbraak in het onderzoek. Een cold case-team van zes rechercheurs is sindsdien fulltime met de zaak bezig.

Moord
De Eindhovense Nicole van den Hurk fietste in de vroege morgen van vrijdag 6 oktober 1995 vanaf het adres van haar oma naar de supermarkt in Winkelcentrum Woensel waar zij werkte. Het 15-jarige meisje is daar echter nooit aangekomen. Op woensdag 22 november 1995 werd haar lichaam gevonden onder snoeiafval in de bossen langs de Mierloseweg in Lierop. Ze was door geweld om het leven gebracht. Het zeer uitgebreide politieonderzoek leverde destijds niets op.

Vervolgonderzoeken
In 2004 heeft een cold case-team wederom onderzoek verricht naar haar dood, maar ook dit leverde geen nieuwe inzichten op. In het voorjaar van 2011 werd de zaak opnieuw opgepakt. Dat gebeurde nadat de stiefbroer van Nicole van den Hurk zich in Engeland meldde met nieuwe informatie over de zaak. Haar stoffelijk overschot werd in september 2011 opgegraven en onderzocht, en twee maanden later weer vrijgegeven aan de familie. Het leidde evenmin tot een definitieve doorbraak. De nieuwe informatie zorgde voor de eerdergenoemde doorstart die leidde tot de aanhouding van de verdachte.