maandag, 28. april 2014 - 15:05 Update: 03-07-2014 0:37

Veolia Transport Limburg discrimineert reizigster in rolstoel

Foto van rolstoel bij bushalte | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Maastricht

Het College voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat Veolia Transport Limburg een reizigster discrimineert doordat chauffeurs niet helpen bij het bedienen van uitklapplanken en omdat elektrische uitschuifplanken vaak niet werken.

Toegankelijk openbaar vervoer valt onder de verantwoordelijkheid van staatssecretaris Mansveld. Het College doet dan ook een dringend beroep op de staatssecretaris om Veolia aan te spreken op zijn plichten en om na te gaan of dit probleem ook voorkomt bij andere vervoerders.

De vrouw gebruikt een rolstoel en reist bijna dagelijks met de bussen van Veolia. Sommige bussen hebben een handmatig bediende uitklapplank en andere bussen een elektrische uitschuifplank. De vrouw kan vanuit haar rolstoel de handmatige uitklapplank niet zelf bedienen en de elektrische uitschuifplanken zijn vaak stuk.

De buschauffeurs helpen haar niet bij het in- en uitstappen, omdat de geldlade dan onbeheerd is. Ook rijdt de bus dan niet meer op tijd. Als oplossing voor het probleem biedt Veolia de mogelijkheid een begeleider mee te nemen. Daarnaast zorgt Veolia voor vervoer als zij zich een uur van te voren aanmeldt.

Toch voldoen de oplossingen van Veolia niet aan de eisen van de gelijkebehandelingswetgeving. Die verplichten Veolia om het busvervoer zodanig te regelen dat een reiziger met een beperking zelfstandig reizen kan. Van een chauffeur mag worden verwacht dat die een reiziger een handje helpt.

Toegankelijk openbaar vervoer
De afgelopen jaren zijn bussen, bushaltes, treinen, stations, trams en metro's toegankelijker geworden. Toch zijn veel onderdelen van het openbaar vervoer nog niet aangepast. Reizigers met een rolstoel kunnen niet overal zelfstandig vanaf het perron een trein, tram of bus inkomen. En reisinformatie bereikt veel mensen met een gehoor- of gezichtsbeperking niet. Omdat het gaat om veel voorzieningen past de overheid het openbaar vervoer aan in termijnen tot 2030.