Dat stellen militairen en defensievakbonden, zo schrijft de Telegraaf zaterdag.
Volgens de militairen en de vakbonden zijn er veel betere en minder brandgevoelige stoffen, maar 'uit financiële overweging is gekozen voor minderwaardige en veelal in China gefabriceerde uniformen'. De pakken van de Navo-bondgenoten zouden veel beter zijn. Die laten hun gevechtspakken van Defender M, een product van het Almelose bedrijf Ten Cate, maken. De pakken van Ten Cate zijn van brandvertragende stoffen van de hoogste kwaliteit. Mede daarom koos het Amerikaanse ministerie van Defensie voor pakken van dit bedrijf.
Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) zegt hierover in de krant: 'Wij als vakbond willen altijd het beste materiaal voor onze mensen. In de discussie over de JSF hebben wij dat ook altijd betoogd en voor de militaire pakken geldt precies hetzelfde.' En: 'Het zegt genoeg dat Amerikanen, die voor hun defensie bijna uitsluitend werken met de eigen industrie, dit bedrijf uit Almelo kiezen.' Debie wil de Chinese pakken niet inferieur noemen. 'Maar je wil natuurlijk altijd de langste brandvertragendheid. Dat geeft de garantie dat je zo min mogelijk brandwonden oploopt bij een ontploffing.' Jan Kleian van de ACOM-bond stelt zich in De Telegraaf op hetzelfde standpunt.
Het ministerie van Defensie is het niet eens met de kritiek: Een woordvoerder van het ministerie van Defensie stelt dat de Mali-gevechtspakken zijn getest door TNO. 'Misschien is Defender M een beter product, maar ook het huidige uniform voldoet aan de eisen', aldus Defensie.
De eerste veertien Nederlandse militairen vertrekken maandag naar Mali. De andere 350 komen in maart aan.