zaterdag, 12. april 2014 - 10:00 Update: 03-07-2014 0:38

Timmermans herdenkt slachtoffers met bloemen Hiroshima

Foto van minister Timmermans | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van minister Timmermans | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft zaterdag in de Japanse stad Hiroshima de slachtoffers van de atoombom herdacht. Hij legde bloemen bij het monument voor de slachtoffers en bezocht het Peace Memorial Museum. Ook sprak hij met een overlevende van de ramp.

Minister Frans Timmermans legt bloemen bij het monument voor de slachtoffers van de atoombom op Hiroshima. ‘Hier in Hiroshima merk je nog goed wat de humanitaire impact is van een atoombom. Bijna 70 jaar na de bom is de herinnering aan dit drama nog springlevend’, aldus Timmermans. ‘Deze plek benadrukt nog eens dat we ons maximaal moeten inspannen voor een kernwapenvrije wereld'.

Om die reden vergadert Timmermans dit weekend in Japan met de NPDI. Dit Non-Proliferation and Disarmament Initiative is een groep van twaalf landen die gezamenlijk, met praktische stappen, nucleaire ontwapening en non-proliferatie bevordert.

Sinds het einde van de Koude Oorlog is al grote vooruitgang geboekt op het terrein van nucleaire ontwapening. Op het hoogtepunt in de jaren ’80 waren er wereldwijd meer dan 65.000 kernwapens; inmiddels zijn het er minder dan 18.000. ‘Dat aantal moet natuurlijk veel verder omlaag. De NPDI zet zich in om dat te bewerkstelligen. Maar het is een proces van lange adem’, aldus Timmermans.

De huidige spanningen rond Oekraïne maken het lastig om grote stappen te maken op het terrein van ontwapening. ‘Maar we moeten het onderwerp absoluut op de agenda houden. We kunnen het niet laten gebeuren dat er nog eens een atoombom wordt ingezet’, vindt Timmermans.

Nederland zet niet alleen in op nucleaire ontwapening en non-proliferatie. Ook nucleaire beveiliging is een belangrijk onderwerp. Op de onlangs in Den Haag gehouden Nuclear Security Summit zijn dan ook internationale afspraken gemaakt over het zo min mogelijk gebruiken en het beter beveiligen van nucleair materiaal.