Daarbij valt op dat studenten steeds vaker kiezen voor een studie met goede arbeidsperspectieven. Populair zijn studierichtingen als techniek, gezondheidszorg en landbouw. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.
Opvallend is de stijging van de zoegnoemde groene opleidingen zoals agrarisch onderwijs en natuur. In vijf jaar tijd nam het aantal aanmeldingen voor deze richtingen met veertig procent toe. De groei in aanmeldingen voor techniek, zorg en natuur gaat ten koste van de culturele opleidingen. Het aantal inschrijvingen voor taal en cultuur op de universiteiten nam de afgelopen vijf jaar met 12,6 procent af. In de richtingen gedrag en maatschappij was dat 2,3 procent. Een vergelijkbare daling is te zien in het hbo.
De toegenomen werkloosheid van de afgelopen jaren heeft indruk op scholieren gemaakte en studenten in spé zijn meer gaan nadenken over hun baankansen. Frank Cörvers, hoogleraar arbeidseconomie bij Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) aan de Universiteit Maastricht denkt dat de kloof tussen tussen arbeidsmarkt en opleidingen de laatste jaren lijkt te dichten, 'Maar het is te vroeg om te zeggen dat het structureel beter gaat', zegt Cörvers. 'Deze toename kan tijdelijk zijn, als gevolg van de crisis.'