donderdag, 17. juli 2014 - 14:16 Update: 18-07-2014 13:12

Spaakbeknellingen in de top vijf van letsel bij kleintjes

Spoedeisende Hulp is spaakbeknelling zat
Foto: fbf
Utrecht

Een brede coalitie slaat de handen ineen om de problematiek rondom spaakbeknelling een halt toe te roepen. Jaarlijks belanden 2.800 kinderen op de Spoedeisende Hulp als gevolg van voeten tussen de spaken.

De brede coalitie – van fabrikanten tot medisch specialisten – heeft in een Safety Deal afgesproken het probleem aan te pakken en ouders bewust te maken van dit risico.
 
Spaakbeknelling staat in de top vijf van meest voorkomende ongevallen bij kinderen tussen de drie en vijf jaar, blijkt uit de meest recente gegevens van het Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL. Gemiddeld belanden zeven kinderen per dag op de Spoedeisende Hulp. Eén op de drie kinderen die met de voeten tussen de spaken komt, loopt een botbreuk op. Ouders lijken zowel de frequentie als de ernst van spaakbeknelling te onderschatten.
 
Safety Deal Spaakbeknellingen
De Safety Deal Spaakbeknellingen is een initiatief van het Verbond. De deal is ondertekend door Veilig Verkeer Nederland, RAI Vereniging, Yepp, Qibbel, AGU, Batavus-Sparta en de Task Force Kinderveiligheid. De Task Force Kinderveiligheid is een samenwerkingsverband tussen VeiligheidNL, het Erasmus MC Rotterdam en het UMC Utrecht/Wilhelmina Kinderziekenhuis. Doel van de Task Force is het aantal letsels bij kinderen te verminderen en hen veilig op te laten groeien.
 
Onderzoek
Het Verbond is ingestapt in de Task Force om spaakbeknelling aan te pakken en maakt een observatieonderzoek naar spaakbeknelling mogelijk. Het onderzoek vindt plaats in diverse regio’s en richt zich op de vraag hoe ouders hun jonge kinderen vervoeren. De uitvoering van het onderzoek ligt in handen van het Erasmus MC. Zodra vaststaat waarom en wanneer het mis gaat, wordt duidelijk waar kansen liggen om spaakbeknelling aan te pakken. De ondertekenaars van de Safety Deal willen met de resultaten – die in september worden verwacht – een veiligheidscampagne ontwikkelen.

Categorie: