maandag, 8. december 2014 - 9:10 Update: 08-12-2014 9:14

Ruim helft Nederlanders bang voor vuurwerk

Ruim helft Nederlanders bang voor vuurwerk
Foto: Archief EHF
Huizen

Van oogletsel tot gehoorschade of brandwonden: ruim 700 Nederlanders werden tijdens de vorige jaarwisseling binnengebracht bij de Eerste Hulp.

Ondanks deze alarmerende cijfers nemen veel mensen het niet zo nauw met de veiligheidsvoorschriften van vuurwerk. Slechts 38 procent blijft na het aansteken van de vuurwerklont altijd op veilige afstand en maar 13 procent leest altijd de afsteekinstructies. En hoewel 83 procent wel degelijk weet dat de harde knallen gehoorschade tot gevolg kunnen hebben, draagt slechts 5 procent altijd gehoorbescherming. Dit en meer blijkt uit onderzoek onder ruim 500 Nederlanders van Stichting Maatschappij en Veiligheid en Specsavers. De partijen bundelen in een langdurige samenwerking hun krachten om de gevaren van vuurwerk, waaronder gehoorschade en oogletsel, onder de aandacht te brengen.

Nu oud en nieuw steeds dichterbij komt, laait de vuurwerkdiscussie weer op. Van de ondervraagden is 57 procent weleens bang als er vuurwerk in hun buurt wordt afgestoken en ruim 4 op de 10 Nederlanders vindt dat het afsteken van vuurwerk verboden moet worden. De reden dat mensen geen vuurwerk afsteken is dat zij het vooral te duur en te gevaarlijk vinden (59 procent).

“Vuurwerk is onlosmakelijk verbonden met de jaarwisseling, maar brengt helaas ook veel gevaren met zich mee. Stichting Maatschappij en Veiligheid maakt zich samen met Specsavers hard voor een veilig verloop van oud & nieuw. In de decembermaand slaan we de handen ineen om met verschillende initiatieven aandacht te vragen voor de gevaren van vuurwerk voor het gehoor en de ogen. Daarnaast vragen we aandacht voor hetgeen burgers zélf kunnen doen om oud en nieuw in hun buurt veilig te laten verlopen”, aldus Ingrid de Jong, directeur Stichting Maatschappij en Veiligheid.

Kwart heeft last van oren
Waar mensen het vaakst vrezen voor hun ogen en ledematen, lopen ook hun oren gevaar tijdens oud en nieuw. Uit het onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders op 1 januari last heeft van zijn oren als gevolg van de harde vuurwerkknallen. Geen wonder als maar 5 procent altijd gehoorbescherming draagt bij het afsteken van of kijken naar vuurwerk. Bij gezinnen met kinderen onder de 16 jaar, draagt 80% van de kinderen geen gehoorbescherming. Ingrid Kersting, woordvoerder van Specsavers, adviseert om altijd gehoorbescherming te dragen, wanneer je zelf vuurwerk afsteekt, maar zelfs als je er alleen maar naar kijkt: “Het oor is een gevoelig orgaan, dat bij te hard geluid boven de 120 decibel direct blijvend beschadigd kan raken. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat de knallen van vuurwerk zelfs op kunnen lopen tot een geluidsniveau van 170 decibel! Gelukkig kan gehoorschade eenvoudig worden voorkomen door het dragen van de juiste gehoorbescherming. Je wilt het nieuwe jaar natuurlijk niet beginnen met een blijvende piep in je oor of een verminderd gehoor.”

Provincie:
Tag(s):