VVD en PvdA staan, bijna anderhalf jaar na de Kamerverkiezingen van september 2012, nog altijd op zwaar verlies. De VVD (17 zetels verlies) staat nu met 24 zetels gedeeld tweede in de zetelpeiling, de PvdA (23 zetels verlies) staat nu op 15 zetels.
Vertrouwen Rutte II blijft laag
Het vertrouwen in het kabinet Rutte II is onverminderd laag. Toch verwacht minder dan een derde dat het kabinet dit jaar valt en ruim een derde denkt dat Rutte II de volle rit uitzit.
In vergelijking met de peiling van twee maanden geleden boekt de PVV opnieuw terreinwinst (van 27 naar 30 zetels). D66 en VVD volgen op afstand met elk 24 zetels. De SP staat met 19 zetels licht voor op zowel CDA (16) als PvdA (15). De PvdA is in deze peiling dus de zesde partij, al zitten SP, CDA en PvdA – rekening houdend met nauwkeurigheidsmarges – erg dicht bij elkaar.
De overige verschuivingen ten opzichte van de vorige peiling zijn statistisch te verwaarlozen: ChristenUnie en 50 Plus zouden beiden 6 zetels halen, GroenLinks staat nu op 4 zetels en SGP en Partij voor de Dieren zouden 3 zetels halen. De Piratenpartij komt te kort voor een zetel.
Veel PvdA-kiezers weten het op dit moment niet
De PvdA-kiezer uit 2012 twijfelt sterk. Het vertrouwen in het kabinet Rutte II is laag, evenals de waardering voor Diederik Samsom. Weglopende PvdA-kiezers zoeken vooral hun heil bij de SP (11%), PVV (9%), D66 (7%) en GroenLinks (4%). Verder valt op dat maar liefst 32% op dit moment geen partij kan noemen op de vraag ‘op welke partij zou u nu stemmen? – een beduidend hoger percentage dan gemiddeld (23%). Slechts 22% zou op dit moment opnieuw voor de PvdA kiezen.
Ook degenen die bij de gemeenteraadsverkiezingen op de PvdA zeggen te stemmen zijn niet erg zeker van hun gang naar de stembus (51% zeker wel), terwijl dat onder potentiele D66-kiezers – een belangrijke concurrent in sommige grote steden – bijvoorbeeld 64% is. [1]