Alleen Friesland, Brabant en Limburg mogen in de huidige vorm blijven bestaan. Dat wil minister Plasterk in zijn wetsvoorstel zetten. Met dat wetsvoorstel wil hij ook de samensmelting van Flevoland, Utrecht en Noord-Holland tot een landsdeel regelen. Dit schrijft de Telegraaf woensdag. Woordvoerder van de minister tegen de NOS: 'Maar dit kabinet komt niet met concrete voorstellen buiten het samengaan van Flevoland, Utrecht en Noord-Holland om.' Plasterk hoopt dat Zeeland en Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel en Groningen en Drenthe met elkaar gaan overleggen en dat er dan "van onderop" voorstellen voor samenwerking komen. Uiteindelijk moeten er dan zeven landsdelen of provincies overblijven.
Bij Friesland, Barabant en Limburg signaleert Plasterk een sterke, eigen identiteit en de meeste weerstand tegen samengaan met andere provincies. Plasterk in de krant: 'Er moet wel plaatselijk een wil zijn om dit te doen.'
In het verleden telde Nederland zeven provincies. Dat was in de zestiende eeuw toen de Zeven Provinciën gezamenlijk in opstand kwamen tegen de Spanjaarden en wat later werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden opgericht. Dat we door de plannen van Plasterk weer op zeven provincies uitkomen berust volgens de minister op toeval.