Het betreft porceleinen serviesgoed van de Joodse bankiersfamilie Gutmann, die dat in 1934 onder dwang van de nazi's moest laten veilen. Onderzoeksbureau Artiaz ontdekte de kunst in een oude veilinggids, meldde onderzoeker Arthur Brand woensdag na berichtgeving in de Telegraaf.
De borden en juskommen maken deel uit van een 435-delig servies dat stadhouder Willem V rond 1774 cadeau kreeg van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Later kwamen 26 delen daarvan in handen van de Joods-Duitse bankiersfamilie Gutmann. Onderzoeksbureau Artiaz heeft laten weten dat het op basis van onder meer oude veilingdocumenten vijftien serviesdelen heeft getraceerd. Zes serviesdelen die in de oude veilinggids prijken, staan tegenwoordig in Het Loo en nog eens zes in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het Rijksmuseum in Amsterdam, het Streekmuseum in Tiel en het Historisch Museum in Deventer hebben elk een bord in hun collectie. Het zogeheten Meissen-servies is beschilderd met Nederlandse dorps- en stadsgezichten.
Paleis Het Loo laat weten de zaak „zeer, zeer serieus” te nemen en een herkomstonderzoek te starten. Een woordvoerder van het Apeldoornse paleis in de krant: 'Hopelijk weten we in de loop van volgende week meer.'