maandag, 17. maart 2014 - 8:16 Update: 03-07-2014 0:40

Meeste ouders met handen in het haar bij ongeval met kind

foto van EHBO | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

Kinderen kunnen thuis beter geen ongeluk krijgen. De meeste ouders weten namelijk niet hoe zij eerste hulp moeten bieden. Dit terwijl de eerste minuten cruciaal zijn bij een (ernstig) ongeluk, zeker bij jonge kinderen.

Ruim 140.000 kinderen belanden jaarlijks op de Spoedeisende Hulp door een ongeluk in of om het huis (privé-ongeval). Opvallend is dat 91% van de ongelukken in ieder geval in het bijzijn van de moeder gebeurt (vs 72% in het bijzijn van de vader). Moeders zijn ook het meest onzeker over hun EHBO-kennis. 79% heeft nog nooit een EHBO-cursus bij kinderen gevolgd. Met vaders is het overigens niet beter gesteld. De meeste ouders zeggen meer te moeten weten over kinder-EHBO. 40% vindt zelfs dat de overheid het volgen van een EHBO-cursus verplicht zou moeten stellen. Zo blijkt uit onderzoek van iedereenEHBO.nl, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.
60% nooit over nagedacht

Directeur Eugène Kuipers van iedereenEHBO.nl: “De meeste ongelukken met kinderen vinden plaats in en om het huis, dat is bekend. Ruim driekwart van de ouders heeft dat afgelopen jaar ondervonden. Dat er veel te weinig Nederlanders met EHBO-kennis zijn wisten we al, maar dat 60% van de moeders daar nooit bewust over heeft nagedacht verrast mij. Als ouder doe je alles voor je kind, eerste hulp kunnen bieden hoort daar ook bij.”
Ieder twee weken sterf kind

Fieke Slee, kinderarts Intensive Care: “Iedere twee weken sterft er een kind tussen 0 en 5 jaar door een privé-ongeval. Specifieke kennis van preventie en eerste hulp bij jonge kinderen is cruciaal – je moet echt weten wat je kunt en moet doen, ook in de eerste minuten na een ongeval; wachten tot hulp arriveert kan fataal zijn. Bij verdrinking bijvoorbeeld kan de eerste hulp die geboden wordt in de 1e minuut bepalend zijn voor een goede afloop.”
Verstikking grootste angst

De grootste angst van ouders is verstikking (42%), gevolgd door verdrinking (37%) en verbranding (37%). 140.000 kinderen gaan jaarlijks naar de Spoedeisende Hulp. Bijna een derde hiervan is tussen de 0 en 4 jaar. De meeste behandelingen zijn voor valpartijen (26.000 bij kinderen tot 4 jaar) en vergiftiging (1.300 kinderen). Kuipers: “Uit het GfK-onderzoek blijkt dat 17% van de ouders zonder geldig EHBO-certificaat er op vertrouwt dat professionele hulp nabij is wanneer er iets met hun kinderen gebeurt. Zeker nu er steeds meer bezuinigd wordt op hulpdiensten en de Spoedeisende Hulp, is dat niet verstandig.”

Provincie:
Tag(s):