dinsdag, 25. maart 2014 - 20:46 Update: 03-07-2014 0:39

Leven van vrouw (22) gered door 3D-geprinte schedel

Foto van 3D-geprinte kunststof schedel | UMC
Foto: UMC
Utrecht

Een unieke schedel-operatie in het UMC Utrecht is met succes verlopen. Dit meldt het UMC Utrecht dinsdag.

‘Voor het eerst ter wereld is bij een patiënte een totale schedel vervangen’, aldus het ziekenhuis.

De 23 uur durende operatie werd succesvol uitgevoerd onder leiding van hersenchirurg dr. Bon Verweij van het UMC Utrecht. Met behulp van 3D print technologie werd een op maat gemaakte schedel van kunststof succesvol geïmplanteerd bij een 22-jarige vrouw.

De patiënte bij wie de nieuwe schedel is geïmplanteerd lijdt aan een aandoening waarbij met name het schedelbot steeds dikker wordt. “De ziekte manifesteert zich in het begin met zware hoofdpijnen” licht Verweij toe.

“Door de dikker wordende schedel komen de hersenen steeds meer onder druk te staan. Uiteindelijk verdween langzaam haar gezichtsvermogen en kreeg zij coördinatiestoornissen. Het was een kwestie van tijd voor andere cruciale hersenfuncties in het gedrang zouden komen en zij zou overlijden. Een ingrijpende operatie was onvermijdelijk, maar een effectieve behandeling voor deze patiënten was er tot nu toe niet.”

De operatie voerde Verweij uit samen met kaakchirurg dr. Marvick Muradin.

Kunststof schedel
Verweij heeft veel ervaring opgedaan met 3D-reconstructies en printing van schedeldelen voordat hij tot deze klinische toepassing is overgegaan. Wanneer na bijvoorbeeld een ongeval sprake is van zwelling in de hersenen wordt vaak een deel van de schedel tijdelijk weggenomen om de druk in de hersenen te reduceren.

Later wordt het eigen schedeldeel weer teruggeplaatst of wordt er gekozen voor een implantaat. “Vroeger werd een implantaat met de hand op de operatiekamer gemaakt van een soort cement waarbij de pasvorm verre van ideaal was”, aldus Verweij.

“Nu kunnen dergelijke delen met behulp van 3D printing exact op maat gemaakt worden. Dit heeft niet alleen cosmetisch zeer grote voordelen, maar patiënten laten vaak ook een betere hersenfunctie zien ten opzichte van de oude methode.” Samen met een Australisch bedrijf, gespecialiseerd in 3D-printing heeft Verweij de kennis en ervaring ingezet om nu een volledige schedel te vervangen.

Verdere toepassing
Patiënten met dergelijke aandoeningen kunnen nu in het UMC Utrecht geholpen worden. Deze techniek kan ook gebruikt worden voor patiënten met andere botafwijkingen of bijvoorbeeld voor het herstellen van ernstig beschadigde schedels na een ongeval of bij schedeltumoren.

Alles is goed gegaan. Verweij: “Het is nu bijna drie maanden later. De patiënt heeft haar gezichtsvermogen weer volledig terug, is klachtenvrij, is weer aan het werk en het is vrijwel niet te zien dat ze ooit geopereerd is.”

Categorie: