vrijdag, 14. februari 2014 - 15:04 Update: 03-07-2014 0:42

Kopstuk internationale drugsbende hoort OM 9 jaar cel eisen

Foto van officier en rechter rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Tegen het kopstuk van een internationale drugsbende heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag voor de rechtbank Rotterdam 9 jaar gevangenisstraf geëist. Dit meldt het OM vrijdag.

De 45-jarige Piet W. staat terecht omdat hij vermoedelijk jarenlang leiding heeft gegeven aan een criminele organisatie die zich bezighield met cocaïnehandel. De officieren van justitie bij Landelijk Parket typeren de drugsbende als een multinational. ,,Er werd geopereerd over de gehele wereld.''

Piet W. wordt gezien als de onbetwist leider van de drugsorganisatie. ,,Hij bleef op een veilige afstand van de cocaïne en hield alleen de grote lijnen in de gaten. Andere mensen knapten het vuile werk voor hem op.'' Twee andere hoofdverdachten in deze strafzaak hoorden vandaag celstraffen van respectievelijk 8 en 5 jaar tegen zich eisen.

Het strafrechtelijk onderzoek onder de codenaam Tidore is in 2010 gestart nadat in de haven van Rotterdam ruim 1100 kilo cocaïne werd onderschept die zat verstopt in een lading whisky. Het vermoeden rees dat Piet W. op de achtergrond een rol speelde bij de import van deze partij cocaïne. Tijdens het onderzoek Tidore is vervolgens een reeks cocaïnetransporten in kaart gebracht vanuit Zuid-Amerika naar onder meer Hong Kong, de Kaapverdische eilanden en Nederland.

Professioneel
Nooit eerder werd in een strafrechtelijk onderzoek zo duidelijk blootgelegd hoe kopstukken in de internationale cocaïnehandel werken, aldus de officieren van justitie. ,,Deze verdachten bleven ver van het product dat zij verhandelden en stuurden op grote afstand partijen over de hele wereld aan. Ze gingen uiterst professioneel te werk en schermden hun handel en wandel goed af.''

De verdachten combineerden reizen naar het buitenland voor cocaïnedeals met bezoeken aan bijvoorbeeld concerten en voetbalwedstrijden. Op die manier verhulden ze de ware reden voor hun tripjes naar het buitenland. Vermoedelijk hebben de verdachten tonnen uitgegeven aan businessclass vliegtickets en luxueuze hotels. Daarnaast waren ze zeer voorzichtig met telefoongesprekken, bewust van het risico dat ze konden worden afgeluisterd. Piet W., bijvoorbeeld, was in het bezit van zestig telefoons.

Corrupte contacten
Uit verschillende afgeluisterde telefoongesprekken is desondanks gebleken dat de drugsbende gebruikmaakte van corrupte contacten in de bovenwereld, zowel in Nederland als in Suriname. Bij het oppikken van partijen cocaïne in de haven van Rotterdam krijgt de organisatie ook hulp van personeel dat toegang heeft tot het afgesloten havengebied.

Het Landelijk Parket heeft vandaag op zitting een ontnemingsvordering aangekondigd tegen Piet W. en zijn 38-jarige rechterhand. Op die manier worden hun criminele winsten uit de cocaïnehandel zoveel als mogelijk afgepakt. Tegen de derde hoofdverdachte is naast een jarenlange gevangenisstraf ook een geldboete van 15.000 euro geëist.

Eind vorige maand hebben de officieren van justitie al celstraffen oplopend tot 5 jaar geëist tegen acht medeverdachten in deze strafzaak.