Een testteam, bestaande uit een klimexpert en een onderzoeker van de ANWB, beoordeelde elf klimparken op de fun-factor (combinatie van aantal hindernissen, variatie, moeilijkheidsgraad en aantal klimroutes) en veiligheid. Daarbij werd gelet op toezicht, instructie en het gebruikte zekeringssysteem. Vooral dat laatste is van belang. Bij veel parken zijn klimmers permanent gezekerd, met minimaal één karabiner en/of een katrol. Deze parken beoordeelt de ANWB als veilig, omdat de klimmer altijd vast zit aan de kabel en dus niet kan vallen.
Bij vijf parken kon het testteam beide karabiners loskoppelen. Dan komt de klimmer los te staan van de veilige kabel en loopt hij of zij de kans om tot hoogtes van tien meter naar beneden te vallen. Als dat gebeurt, kan dat fatale gevolgen hebben. Bovendien stonden er obstakels in de valzone van meerdere klimparken: onder meer boomstronken, hekjes, paaltjes en vuilnisbakken.
Twee van die parken, het Klimbos Gooi- en Eemland en Ermelo hebben hun veiligheidssysteem inmiddels aangepast naar aanleiding van de test. Zij krijgen nu ook een goede beoordeling voor veiligheid. De drie klimparken die wij waarderen als onveilig zijn: Grolloo Outdoor, Klimbos Appelscha & Adfunturepark Dokkum. Deze parken scoren een onvoldoende.
Testwinnaar is AvaTarz Nature Park in Oldenzaal. Dit park scoort zowel hoog op fun als op veiligheid.
dinsdag, 27. mei 2014 - 10:17 Update: 03-07-2014 0:35
Klimparken niet altijd veilig
Foto: fbf
Den Haag
Nederland telt steeds meer klimparken. De populariteit van klimparken is niet verwonderlijk, ze zijn leuk en spannend. Maar ze zijn niet allemaal even veilig blijkt uit een test van de ANWB. Van de elf geteste klimparken zijn er drie onveilig door het ontbreken van een permanent veiligheidssysteem. Daar lopen klimmers risico op een nare val, wanneer ze zichzelf per ongeluk loskoppelen van de kabel.
Provincie:
Tag(s):