Om een huizenloterij te kunnen organiseren - (mede) gericht op Nederlandse consumenten - moet een aanbieder een vergunning hebben. Dit staat in de Wet op de kansspelen. Daarbij moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan om een loterij te kunnen organiseren. Het spel moet aantoonbaar eerlijk verlopen, de helft van de inleg moet ten goede komen aan een goed doel en er mogen niet meer dan noodzakelijke kosten worden gemaakt. Het bedrag dat resteert na aftrek van noodzakelijke kosten, moet bovendien nog eens ten goede komen aan een goed doel.
De varianten van een huizenloterij die de toezichthouder tot nu toe ziet, hebben tot doel om een huis simpelweg te verkopen en een hypotheek af te lossen. Daarmee is een individueel belang gediend, en niet een algemeen belang. Bovendien is niet controleerbaar of de trekking eerlijk verloopt. De Kansspelautoriteit kan boetes opleggen aan aanbieders van huizenloterijen.
Creatieve manieren
Er zijn allerlei creatieve manieren waarop organisatoren de regels proberen te omzeilen. Soms wordt een buitenlandse notaris ingezet, of wordt de loterij volledig vanuit het buitenland georganiseerd. Ook argumenten dat het in andere Europese landen wél legaal is, steken de kop op. Dit speelt echter geen rol wanneer de loten aan Nederlandse consumenten worden aangeboden. Zeker bij routes die via het buitenland verlopen, is de eerlijkheid van de loterij slecht controleerbaar.
woensdag, 5. februari 2014 - 20:26 Update: 03-07-2014 0:43
Kansspelautoriteit waarschuwt voor huizenloterijen
Foto: Archief EHF
Den Haag
De Kansspelautoriteit waarschuwt consumenten om voorzichtig te zijn met huizenloterijen. Deze zijn vaak illegaal. Reden voor de waarschuwing ligt in het feit dat de toezichthouder steeds vaker vragen van consumenten krijgt, die een lot willen kopen voor de verloting van een huis en twijfelen aan de legaliteit en eerlijkheid van de loting. Ook ziet de Kansspelautoriteit onder huiseigenaren de interesse toenemen om via een huizenloterij de woning te verloten.
Provincie:
Tag(s):