Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
Prijzen nog ruim 19 procent lager dan tijdens piek in augustus 2008
Het gemiddeld prijsniveau van bestaande koopwoningen is ongeveer even hoog als in de lente van 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 19,2 procent. Vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de prijzen echter 2,9 procent hoger.
Verkopen koopwoningen trekken stevig aan
Het Kadaster bracht afgelopen vrijdag al naar buiten dat het in september 12 949 verkochte woningen registreerde. Dat is een stijging van ruim 39 procent ten opzichte van september 2013. In de eerste negen maanden van 2014 wisselden 102 197 woningen van eigenaar, bijna 38 procent meer dan een jaar eerder.
Prijsstijging in derde kwartaal het hoogst in Noord-Holland en Utrecht
Eens per kwartaal publiceren het CBS en het Kadaster ook cijfers over de prijsontwikkelingen naar regio en type koopwoning. Bestaande koopwoningen waren in het derde kwartaal gemiddeld 1,8 procent duurder dan een jaar eerder. In de meeste provincies werden koopwoningen duurder. De prijsstijging in Noord-Holland was met 3,8 procent het grootst. Alleen in Groningen, Friesland en Zeeland waren koophuizen goedkoper dan een jaar eerder. In Zeeland was de prijsdaling met 1,3 procent t.o.v. een jaar eerder het grootst.
Prijsdaling in Friesland het grootst sinds piek in 2008
In Friesland is de prijsdaling t.o.v derde kwartaal van 2008, toen de huizenprijzen piekten, het grootst. Bestaande koopwoningen waren in het derde kwartaal van 2014 in deze provincie ruim 22 procent goedkoper dan in het derde kwartaal van 2008. De prijsdaling was het kleinst in Zeeland. Daar waren de koopwoningen gemiddeld ruim 13 procent goedkoper. Gemiddeld waren in Nederland de prijzen ongeveer 19 procent lager dan zes jaar geleden.
Jonge kopers kiezen vaker voor vrijstaande woning
De meeste woningen worden verkocht aan personen tussen de 25 en 35 jaar oud. Opvallend is de veranderende woningkeuze van deze groep. De 25- tot 35-jarigen kopen relatief meer vrijstaande woningen en relatief minder appartementen dan enige tijd geleden. In het derde kwartaal van 2014 kocht ruim 9 procent een vrijstaande woning. Zes jaar geleden was dit nog 7 procent. Afgelopen kwartaal kocht een kwart een appartement. Zes jaar geleden was dit nog bijna een derde.