dinsdag, 28. januari 2014 - 21:24 Update: 03-07-2014 0:43

Groep van 23 naaktlopers voor de rechter

Foto van strand bord zon zomer | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Delft

Vandaag moesten 20 mannen en drie vrouwen voor de rechter verschijnen omdat zij boetes voor naaktlopen niet wilden betalen.

De verdachten kregen de boetes omdat zij naakt recreëerden op een strand in de Delftse Hout. Het gaat in totaal om 44 boetes voor feiten die plaatsvonden tussen 4 juli en 30 augustus 2013.

Eis
De officier van justitie eiste ter zitting dat de verdachten de boetes van €90,- per stuk moesten betalen. In acht zaken vroeg de officier van justitie om ontslag van rechtsvervolging in verband met het ontbreken van alle schuld. Deze acht personen beargumenteerden namelijk dat zij van buiten Delft komen en niet wisten dat het naaktstrand was opgeheven.

Volgens de officier van justitie hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan overtreding van artikel 430a uit het Wetboek van Strafrecht. In dat artikel staat dat naaktrecreatie strafbaar is, tenzij het gebeurt op een plek die door de gemeenteraad is aangewezen of op een plek die daarvoor niet ongeschikt is. Een strafrechter kan bepalen of een plek al dan niet geschikt is.

Uitspraak
De rechter besliste dinsdag 28 januari dat de Delftse Hout inderdaad niet geschikt is voor naaktrecreatie als het daar erg druk is (meer dan 150 geklede personen) en dat negen verdachten één of meer boetes van €90,- alsnog moeten betalen. Eén vrouw werd ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat zij niet wist dat naaktrecreatie niet meer was toegestaan. De rest van de verdachten werd vrijgesproken omdat uit het proces-verbaal van de politie niet bleek dat er meer dan 150 geklede mensen op het moment van naakt recreëren aanwezig waren.

Achtergrond zaak
Op 26 maart 2013 besloot het college van burgemeester en wethouders het besluit uit 1984 waarin het strand werd aangewezen als naaktstrand, in te trekken. Dit besluit trad op 18 april 2013 in werking. Een dag eerder werd dit besluit in het gemeenteblad bekendgemaakt. De gemeenteraad stemde in om het naaktstrand op te heffen. Voor de duidelijkheid is het besluit op 16 juni 2013 voor een tweede keer gepubliceerd in het gemeenteblad. Twee weken daarna zijn de eerste boetes uitgeschreven voor het naakt recreëren aan de Delftse Hout.

Ongeschikt voor naaktrecreatie
De omstandigheden in de Delftse Hout zijn in afgelopen 30 jaar veranderd en dit maakt die plek niet langer geschikt om naakt te recreëren. Het gaat om een open plek, waar een wandelpad doorheen loopt. De plek heeft geen beschutting van bomen of struiken en gaat naadloos over in het geklede strand. Ook zijn er gedeelde faciliteiten als de wc's en de kiosk. Voorbijgangers of andere recreanten kunnen ongewenst worden geconfronteerd met de naaktlopers.

Was de plek dertig jaar geleden nog rustig gelegen, tegenwoordig is het een stadspark omringd door grote wijken. De Delftse Hout werd door de officier van justitie ter zitting de achtertuin van al deze bewoners genoemd. Wandelaars, fietsers, ruiters en watersporters maken elke dag gebruik van de Delftse Hout. Met elkaar moeten de mensen de groene gebieden in de randstad delen.

Het strand aan de Delftse Hout werd afgelopen zomer door duizenden geklede recreanten bezocht, waaronder veel gezinnen met kinderen. Dit maakte de plek ongeschikt voor naaktrecreatie om welke reden de politie genoodzaakt was om de wet te handhaven.