dinsdag, 27. mei 2014 - 19:30 Update: 03-07-2014 0:35

Gratis reizen voor studenten blijft, ook mboers krijgen OV-jaarkaart

Foto van collegezaal | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Woensdagochtend praat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) verder met de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiefracties van D66 en GroenLinks over de invoering van het sociaal leenstelsel.

Volgens ingewijden wordt de knoop dan doorgehakt. De partijen hebben gisteren ook al overleg gevoerd. Volgens bronnen zijn de partijen dichter tot elkaar gekomen, zo melden verschillende media dinsdag.

De NOS laat weten dat dat het er waarschijnlijk op uit zal draaien dat aankomende studenten geen basisbeurs meer zullen krijgen. Om de studenten tegemoet te komen, wordt er een bedrag van 250 tot 300 miljoen euro uitgetrokken. Zo moet het onderwijs toegankelijk blijven, ook voor armere gezinnen. Over de vraag welke groepen daar precies van profiteren, wordt nog gediscussieerd.

Daarnaast is besloten dat de studieschuld minder snel hoeft te worden terugbetaald. Daar zou een student 30 tot 40 jaar over mogen doen. Eerder had minister Bussemaker het nog over 20 jaar. Ook zou de student pas heoven te beginnen met aflossen als hij of zij meer verdient dat het minimumloon. De studenten zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de komst van het leenstelsel. Dinsdagmiddag protesteerrde de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) al op het Plein in Den Haag tegen de plannen. LSVb-voorzitter Jorien Janssen tegen de NOS over de plannen: 'Een leenstelsel heeft desastreuze gevolgen voor alle studenten, en dus voor het hoger onderwijs. Dit is duidelijk een stap in de verkeerde richting. Van de huidige bachelorstudenten zou 31 procent geen master meer doen, van de huidige hbo-studenten die dit van plan is, ziet zelfs de helft hiervan af. Tien procent van de studenten zou überhaupt niet aan een studie beginnen.'

Om de pijn van het leenstelsel wat te verzachten, mogen studenten hun ov-jaarkaart behouden. Ook mbo-studenten zullen straks een ov-jaarkaart ontvangen. Aan onderwijsinstellingen is gevraagd om colleges buiten de spits te geven, zodat studenten op rustige tijden kunnen reizen.

Op de website www.krijgiknogstufi.nl kunnen studenten berekenen hoeveel schuld zij zouden hebben zonder basisbeurs. Ook kunnen ze zich uitspreken tegen het leenstelsel.