Het aantal mensen dat weigert de boete te betalen of ertegen in gaat is bijna twee keer zo groot als in 2012. Dit schrijft het AD maandag.
Het blijkt dat het aantal mensen dat onverzekerd in een auto rijdt gigantisch is gestegen. Er wordt hier de laatste tijd wel veel strenger op gecontroleerd en er worden veel hogere boetes voor uitgedeeld, maar die worden niet betaald . Ook reageert het merendeel van de overtreders niet op een aanmaning of de deurwaarder. Ernst Koelman van het Openbaar Ministerie in de krant:'De pakkans was voorheen eens in de 3 jaar. Nu krijgen mensen maximaal drie keer per jaar een boete als ze hun voertuig niet verzekeren.'
Bij de start van de '100%- controle' in 2011 reden er nog 240.000 mensen onverzekerd rond. Afgelopen jaar was dat gedaald tot net iets minder dan 100.000. Toen werden maar liefst 280.000 boetes uitgeschreven.
Justitie hoopte dat als mensen voor de rechter moeten verschijnen en er gedreigd wordt met een paar dagen celstraf, overtreders wel hun boete zouden betalen, maar niets is minder waar. De rechters hebben aangegeven dat de meeste mensen hun boetes namelijk helemaal niet kunnen betalen. Zij zien op de zittingen vooral mensen die diep in de schulden zitten en het geld niet hebben. De Amsterdamse kantonrechter Voetelink zegt in de krant: 'Dreigen met paar dagen in een cel is bedoeld voor de overtreders die het geld wel hebben, maar niet willen betalen. Maar mensen die aan de onderkant van de maatschappij leven, diep in de schulden zitten en het echt niet kunnen betalen, help je daar niet mee. De boete blijft namelijk gewoon staan. De Amsterdamse rechters wijzen gijzelingsverzoeken daarom voortaan stelselmatig af, tenzij justitie bewijst dat mensen uit onwil de boete niet betalen.