Vandaag maakt de NAM op haar site bekend dat de schaliegaswinning eigenlijk al sinds de jaren vijftig in Nederland wordt toegepast. Ook vorige jaar nog heeft de NAM de fracking techniek 4 keer toegepast om de gaswinning op bestaande locaties te verbeteren of op gang te brengen.
De techniek werd met medeweten van overheden toegepast in Blija, Kollumerpomp, Kiel-Windeweer en Lauwerzijl.
Wat is fracking?
Om de doorlatendheid van het gesteente van de gashoudende laag te verbeteren werd de fracking-technologie toegepast. Bij deze technologie wordt vloeistof onder hoge druk via de boorput in een gasveld gepompt. Door de hoge druk worden op gecontroleerde wijze plaatselijk scheuren in het gashoudende gesteente op circa drie kilometer diepte gemaakt. De vloeistof bestaat uit water (90%), chemicaliën (2%) en kleine keramiek korrels (8%). De korrels blijven als opvulmiddel in het gesteente achter. Zij houden de gecreëerde scheuren open zodat het gas beter en sneller naar de boorput kan stromen. Meer dan de helft van de vloeistof wordt weer geproduceerd uit het gasveld, de rest blijft achter in het gashoudende gesteente.
De chemicaliën die in de vloeistof worden gemengd zijn noodzakelijk om de werkzaamheden succesvol en effectief te laten zijn. De exacte samenstelling van de vloeistof verschilt per locatie, dit is maatwerk. De gebruikte chemicaliën zijn ondermeer nodig om wrijving te verminderen, bacteriegroei te voorkomen en corrosie tegen te gaan. Dit soort chemicaliën wordt ook in veel andere industrieën gebruikt.
Milieudefensie
Milieudefensie is tegen schaliegaswinning. Zij vrezen o.a. voor grondwatervervuiling, Seismische effecten, Klimaatverandering en overheidsinvestering in een omstreden bedrijfstak.
Overheid
De overheid heeft in Nederland inmiddels meerdere plekken aangewezen waar proefboringen kunnen gaan plaatsvinden. Minister Kamp van Economische Zaken schat dat er in Nederland tussen de 200 en 500 miljard kubieke meter gas in de grond zit. Afgezet tegen 1350 miljard kubieke meter conventioneel gas is dat veel voor een land dat, volgens Kamp, nog tien jaar gas zal exporteren voordat het afhankelijk wordt van import. De waarde van het schaliegas is in potentie enorm en kan oplopen tot enkele honderden miljarden.