Door de crisis hebben de supermarkten minder overtollig voedsel over en zijn burgers en bedrijven minder vrijgevig. De overheid zou de voedselbanken kunnen helpen door de miljoenensubsidies van de Europese Unie aan te boren, maar dat weigert onze overheid pertinent. Veel mag bij ons door Brussel geregeld worden, maar als het om hongerige magen gaat kennelijk niet. Het gevolg is dat er in Nederland tienduizenden kinderen met honger naar school gaan. Het kabinet en de Tweede Kamer zijn van mening dat het armoedebeleid een nationale aangelegenheid is. De Nederlandse regering vertikt het al jaren om van het Europese voedselprogramma gebruik te maken. Bovendien vindt de regering het fonds een voorbeeld van 'zinloos rondpompen van geld' omdat alle lidstaten aan het fonds bijdragen en er vervolgens weer een beroep op kunnen doen.
Leo Wijnbelt van Voedselbanken Nederland zegt in de Volkskrant hierover: 'Een ten hemel schreiend standpunt, als je weet dat veel armen in Nederland nu niet geholpen kunnen worden door de Voedselbank. Tienduizend kinderen gaan 's morgens met honger naar school. Dat zou niet nodig hoeven zijn.' En Hannie Verweij van de Voedselbank in Zuid-Limburg: laat weten:'Ik moet tegen moeders zeggen dat ze over drie maanden kunnen terugkomen.'
Voor dit jaar was er in de EU 500 miljoen aan voedselhulp te verdelen uit het hulpfonds. Er hebben 19 landen een beroep op gedaan. Frankrijk bijvoorbeeld besteedt dit jaar 71 miljoen euro uit het fonds aan voedselhulp voor armen, België 12 miljoen. Duitsland en Nederland oefenden druk uit om de Europese voedselhulp af te schaffen.Maar de Europese Commissie staat erop deze voort te zetten. Volgens het dagelijks bestuur van de EU lijden 40 miljoen Europeanen aan 'materiële ontberingen'.