maandag, 2. september 2013 - 15:37 Update: 03-07-2014 0:52

Vermeende oplichters incassobureau langer vast

Foto van factuur met BTW | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Twee mannen die worden verdacht van oplichting door het sturen van brieven namens het incassobureau Corpus Justitia zitten tenminste twee weken langer vast. 'Dat heeft de rechter-commissaris vrijdag 30 augustus besloten', meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

De twee mannen zijn op 27 augustus aangehouden in Rotterdam en Amsterdam en zaten tot afgelopen vrijdag in beperkingen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de mannen van betrokkenheid bij oplichting. Er werd ook een vrouw uit Rotterdam aangehouden. De rechter-commissaris heeft haar in vrijheid gesteld. Een derde aangehouden man werd eerder al door de officier van justitie in vrijheid gesteld. 

In Rotterdam en Amsterdam zijn huiszoekingen verricht. Ook is een bedrijfspand in Amsterdam doorzocht. De politie heeft administratie meegenomen en heeft op bankrekeningen beslag laten leggen.

Corpus Justitia heeft aan particulieren in heel Nederland brieven gestuurd waarin ten onrechte wordt gesommeerd een bedrag van 129 euro over te maken. Het bedrijf dreigde met beslaglegging op het huis, de auto en de bankrekening als de ontvanger niet tot betaling over zou gaan. 

Daarnaast werden, uit naam van een niet-bestaand advocatenkantoor, brieven verzonden waarin werd aangemaand tot betaling voor niet geleverde diensten. 

Begin augustus zijn bij de Fraudehelpdesk en bij het Bureau Meld Misdaad Anoniem honderden telefoontjes binnengekomen van verontruste slachtoffers. Hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van Corpus Justitia is nog niet bekend. Ook niet hoeveel geld is overgemaakt naar dit bedrijf. 

Het onderzoek naar de mogelijke oplichtingspraktijken is in volle gang en wordt uitgevoerd door de eenheid Amsterdam van de Nationale Politie onder leiding van een officier van justitie van het arrondissementsparket Amsterdam. 

Mensen die een brief hebben ontvangen wordt geadviseerd niet te betalen en ook niet te bellen naar het 0900-informatienummer dat in de brief wordt vermeld.