De sector verwacht dit jaar geen herstel. Voor de jaren erna is het beeld evenmin rooskleurig. Uitgaven in de horeca zijn een luxeartikel, waarop relatief snel wordt bezuinigd als de koopkracht minder wordt. Toch biedt de horeca voor laagopgeleide werkzoekenden en schoolverlaters goede mogelijkheden om aan de slag te komen. Er worden namelijk wel regelmatig mensen gevraagd.
Werkgevers hebben in sommige segmenten nog steeds moeite om geschikt personeel te vinden, bijvoorbeeld voor zelfstandig werkend kok in een restaurant of voor opgeleide gastheren of -vrouwen met gevoel voor het vak. Volgens UWV biedt de sector ook nog steeds kansen voor gediplomeerden van horeca-opleidingen en voor laagopgeleide werkzoekenden. Dit komt onder andere door de vele personeelswisselingen en het seizoenswerk, waardoor er regelmatig baanopeningen zijn. Er is veel (tijdelijk) werk op de lagere niveaus en er zijn goede mogelijkheden om het vak al werkend te leren. Voor ondernemers is het essentieel dat mensen 'er zin in hebben': gastvrijheid, praktisch kunnen werken en kwaliteitbesef zijn belangrijke thema's.