zaterdag, 21. december 2013 - 11:59 Update: 03-07-2014 0:46

Te veel instanties betrokken bij vechtscheiding

foto van vermiste kinderen | Politie
Foto: Politie
Vleuten

In een exclusief interview met het Algemeen Dagblad (AD) zegt Esther Kelder, de vriendin van de vader van de vermoorde broertjes Ruben en Julian, dat bij een vechtscheidingsproces te veel hulpverleners en instanties zijn betrokken.

Hierdoor zou niemand de regie pakken. Dit schrijft het AD zaterdag. Volgens Esther Kelder moet iemand het mandaat krijgen om knopen door te hakken en zouden beide ouders psychisch moeten worden onderzocht. In de krant zegt ze: 'Instanties moeten de versplintering aan informatie voorkomen. Er is vaak sprake van een tunnelvisie. Rechtszaken worden vaak niet meegewogen, maar zijn wel van invloed op een vechtscheiding.'

Verder stelt Esther Kelder dat het Advies- en Meldpunt Kindermisbruik (AMK) niet aan waarheidsvinding doet. Het meldpunt zou niet hebben onderzocht waarom Iris, de moeder van Ruben en Julian, hulpverleners steeds meldingen liet doen.  De positie van vaders en moeders is volgens haar in het proces niet gelijkwaardig.

Er is weinig aandacht voor de nieuwe situatie van gescheiden partners. Instanties zetten de ervaring van nieuwe partners buitenspel in hun beoordeling. Kelder in de krant: 'Hulpverleners moeten kijken hoe ouders met de kinderen omgaan. Kijk naar de motieven bij beschuldigingen. Als ik als moeder wil dat mijn ex zijn kinderen niet meer mag zien, kom ik een eind. Gun dat ze het bij de andere ouder ook leuk hebben.'

Jeroen Denis, de vader van Ruben en Julian, vermoedde dat zijn ex een bewuste tactiek van moddergooien toepaste om instanties aan haar kant te krijgen, schrijft het AD. Kelder: Jeroen is tot het uiterste gedreven. Hij zag geen uitweg meer. Hij stond met zijn rug tegen de muur, was murw gebeukt. In zijn wanhoop heeft hij een keus gemaakt.' Afgelopen mei pleegde Denis  zelfmoord nadat hij zijn zoontjes van 9 en 7 jaar oud van het leven had beroofd.

De Inspectie voor de Jeugdzorg erkent dat instanties te weinig middelen hebben om in scheidingszaken een impasse te doorbreken.