Maar vraag je ze ‘blind’ naar bijwerkingen van vrij verkrijgbare pijnstillers, dan vindt vrijwel niemand dat deze middelen in de schappen van de supermarkt mogen liggen, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en de Universiteit Utrecht in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ-open.
Een aantal zelfzorggeneesmiddelen, zoals pijnstillers, zijn sinds 2007 vrij verkrijgbaar. De onderzoekers vroegen leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) of zij denken deze vrij verkrijgbare zelfzorggeneesmiddelen veilig en op de juiste manier te kunnen gebruiken. En of ze denken een juiste keuze te kunnen maken en zo nodig de juiste informatie weten te krijgen. De reacties waren bevestigend.
Veilig
Bij navraag over informatie uit bijsluiters van vrij verkrijgbare pijnstillers bleken de respondenten daar echter heel anders over te denken. Bijvoorbeeld bij pijnstillers die ernstige bijwerkingen kunnen geven in combinatie met bepaalde geneesmiddelen op recept, of bij inname van te veel tabletten. NIVEL-onderzoeker Liset van Dijk: “Mensen hebben kennelijk maar beperkte kennis over het veilig gebruik van pijnstillers, dat blijkt ook uit ander onderzoek. Op basis van de informatie uit bijsluiters die wij ze voorlegden kozen de meesten voor verkrijgbaarheid uitsluitend bij de drogist of apotheek. Terwijl deze middelen nu vrij verkrijgbaar zijn bij de supermarkt.”
Zelfvertrouwen
“Maar dit betekent niet dat wij vinden dat pijnstillers niet in de supermarkt mogen worden verkocht”, verklaart Liset van Dijk. “Dat hangt van veel meer factoren af. Wel is het goed de gevolgen van de vrije verkoop goed te monitoren. Daar hebben wij al eerder voor gepleit.”