woensdag, 27. november 2013 - 12:30 Update: 03-07-2014 0:48

Nuvaring geeft zelfde bijwerkingen als Diane-35 pil

Foto van medicijnen pillen doordrukstrips | Archief EHF
Foto: Archief EHF

In de VS hebben ruim 2000 gebruikers en nabestaanden van gebruikers van de Nuvaring een schadeclaim ingediend bij de fabrikant van de hormonale anticonceptiering. Dit schrijft de Volkskrant woensdagochtend.

De Nuvaring is in Brabant in Oss ontwikkeld en is een kunststof ring die maandelijks vaginaal wordt ingebracht. De ring scheidt hormonen af die zwangerschap voorkomen.

De 2000 vrouwen klagen fabrikant MSD aan vanwege trombose, longembolieën en herseninfarcten. Volgens hen is de Nuvaring hiervan de oorzaak. In Nederland wordt deze ring jaarlijks 170.000 keer verstrekt. De vrouwen in de VS verwijten de producent van de ring (MSD) dat in de reclame niet duidelijk wordt vermeld dat de kans op trombose groter is dan met gewone anticonceptiepillen. De tromboserisico's van de ring zijn vergelijkbaar  met die van anticonceptiepillen Diane-35, Marvelon en Mercilon. In Frankrijk werd de Diane-35 pil begin dit jaar van de markt gehaald nadat ophef was ontstaan over vier jonge vrouwen die mogelijk zijn overleden door het slikken van deze pil, zo schrijft de krant. De Nuvaring werd tien jaar geleden door toen nog Organon (nu MSD) juist in de markt gezet als gunstiger alternatief voor de gewone pil (tweede generatiepil), omdat de hormoondosering lager zou zijn. Maar de ring bevat net als de anticonceptiepillen Marvelon en Mercilon ( zogenaamde derdegeneratiepillen) het hormoon etonogestrel. En al in de jaren negentig werd notabene aangetoond dat Marvelon en Mercilon het risico op trombose verdubbelen ten opzichte van de traditionele tweedegeneratiepil.

Inmiddels heeft een Deense studie aangetoond dat ook de Nuvaring gevaarlijk is: gemiddeld krijgen 6,5 op de 10 duizend gebruiksters trombose, evenveel als met Marvelon, Mercilon en Diane-35. In Nederland zijn geen sterfgevallen gemeld die verband houden met de Nuvaring, wel 31 embolieën (potentieel dodelijke bloedstolsels). Maar volgens producent MSD zou het Deense onderzoek methodologisch niet kloppen. Het bedrijf wijst op een andere, door MSD zelf gefinancierde studie, waaruit het tegendeel blijkt.

Gyneacoloog Frans Helmerhorst zegt tegen RTL Nieuws dat MSD een invloedrijke lobby voert:'Het verhaal wordt erg sterkt verkocht door de bedenker. Meisjes denken dat de Nuvaring lokaal werkt en minder hormonen afgeeft dan de pil. Maar dat is niet zo. Ook bij de Nuvaring worden de hormonen door het hele lichaam verspreid.' Volgens hem zijn er meer onduidelijkeheden rond de ring. Helmerhorst beschouwt  de Nuvaring  als 'een gadget' en schrijft hem niet voor. "Dat het middel wordt weggezet als gevaarlijk, verrast hem niet. 'Gynaecologen weten dit nieuws al langer. Het is goed dat er nu eens aandacht voor is in de media.'

Volgens de richtlijn anticonceptie van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft een traditionele pil van de tweede generatie altijd de voorkeur. Opmerkelijk is het dan dat de Nuvaring dan 170.000 keer per jaar verstrekt wordt. Het lijkt erop dat niet alle huisartsen op de hoogte  zijn van het verhoogde tromboserisico bij gebruik van de ring. In de Volkskrant zegt Miranda Kurver, huisarts en wetenschappelijk medewerker van de NHG, dat de invloedrijke lobby van MSD hiervan de oorzaak is. Kurver in de krant: 'Als een fabrikant zijn verhaal zo sterk verkoopt, zijn wij als NHG daar niet altijd tegen opgewassen.'

Categorie:
Tag(s):