dinsdag, 28. mei 2013 - 15:35 Update: 03-07-2014 0:57
AmsterdamLange vrouwen lopen twee keer zoveel kans op een bloedprop in hun been (trombose) als vrouwen van gemiddelde lengte. Voor lange mannen is het risico zelfs drie keer verhoogd. Dit concludeert Linda Flinterman, na onderzoek met steun van de Hartstichting. Vandaag promoveert ze aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
‘Op dit moment zijn mensen die extra veel risico lopen op een tweede trombose nog niet goed te herkennen’, licht Flinterman toe. ‘De meeste patiënten krijgen na een eerste trombose eenzelfde behandeling: een paar maanden medicijnen tegen bloedstolling. Maar misschien hebben patiënten met een extra hoge kans op een nieuwe bloedprop wel langere tijd baat bij medicijnen. En mensen met een laag risico kunnen wellicht eerder stoppen.’
Flinterman volgde zo’n 5000 patiënten tot vijf jaar na hun eerste trombose. Hun gegevens vergeleek ze met controlepersonen zonder trombose. De deelnemers vulden vragenlijsten in en hun DNA werd geanalyseerd. 700 patiënten kregen in die jaren een tweede trombose.
Flinterman: ‘Mannen groter dan twee meter blijken drie keer meer kans te hebben op een bloedprop dan mannen van gemiddelde lengte. Vrouwen boven 1.80 meter lopen twee keer meer risico dan vrouwen met een gemiddelde lengte. Het verhoogde risico geldt zowel voor de kans op een eerste als een tweede trombose.’
Het effect van lichaamslengte is wel te verklaren: als je groot bent moet het bloed een lange weg afleggen vanaf de voeten naar het hart. Het bloed stroomt dan wat minder snel, waardoor de kans toeneemt dat het gaat stollen.