Dat blijkt uit een grote studie uitgevoerd onder leiding van de Universiteit Utrecht, gepubliceerd in The Lancet. Bij het onderzoek gebruikten de wetenschappers data van de European Study of Cohorts for Air Pollution Effects (ESCAPE). Het gaat om 22 cohortstudies onder ruim 360.000 Europeanen.
Uit onze bevindingen blijkt dat er significante gezondheidswinst valt te behalen wanneer de concentraties fijnstof verder worden verlaagd. Rob Beelen, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht
Bij elke stijging van 5 microgram per kubieke meter aan fijnstof neemt het risico dat iemand sterft met 7% toe, blijkt uit het onderzoek. “Dit is het verschil tussen een drukke straat in de stad en een plek zonder invloed van verkeer”, vertelt Rob Beelen, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. “Het verband geldt voor concentraties ver onder de jaarlijkse luchtkwaliteitsnorm van de EU van 25 microgram per kubieke meter. De richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie is 10 microgram per kubieke meter. Uit onze bevindingen blijkt dat er significante gezondheidswinst valt te behalen wanneer de concentraties fijn stof verder worden verlaagd.”
Over het onderzoek De wetenschappers gebruikten data van 22 cohortstudies in 13 Europese landen en deze omvatte 367.251 mensen. In hun analyses hielden zij rekening met andere risicofactoren als roken, sociaaleconomische status, leeftijd, overgewicht en opleiding. Het onderzoek werd gecoördineerd door het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) bij de Faculteiten Diergeneeskunde en Geneeskunde van de Universiteit Utrecht.